Hirdetés

Komjáthi Imre (MSZP) azt tudakolta, hogy a kormány nyújt-e támogatást a csornai Ecosolifer napelemgyárnak, hogy a dolgozók az elmaradt járandóságukhoz minél hamarabb hozzájussanak. Elmondta, sajtóhírek szerint a dolgozók még a márciusi fizetésüket sem kapták meg. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014-ben, a gyár építésének indulásakor egymilliárd forint egyedi támogatást ítélt meg, de gyár 1,9 milliárd eurós uniós támogatást is kapott. Hozzátette: később a Magyar Fejlesztési Bank a beruházás kölcsönkeretét 40 milliárd euróra emelte.

Közölte, a cégnél szabálytalansági vizsgálat indult és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a napirend előtti felszólalások nem egyedi ügyekről, hanem általános politikai kérdésekről szólnak. Hozzátette: az irányítóhatóság le fogja folytatni a napelemgyárnál a szabálytalansági vizsgálatot és annak eredményét nyilvánosságra hozza. Közölte, ha vannak bajba jutott dolgozók, akkor őket a jogszabályok alapján segíteni kell.

Az államtitkár emellett arról is beszélt, hogy az egyedi ügyeken túl, az országot az foglalkoztatja, mikor lesz már béke, mikor lesz vége az infláció növekedésének. Elmondta, a jövő évi költségvetés készítésénél is ezeket a szempontokat vették figyelembe. A jövő évi büdzsé a munkahelyek, a családok megvédéséről, a nyugdíjak reálértékének biztosításáról és a rezsivédelemről szól – mondta.

Korábban írtuk