Koncz Zsófia emlékeztetett rá, hogy a drónhasználatot maguk a polgárőrök kérték, az Országgyűlés tavaly év végén megteremtette ennek jogi feltételeit.

Hirdetés

A polgárőrök kétezer településen 67 ezer taggal vannak jelen, és mivel a szabadidejükben tesznek a közrend és a közbiztonság fenntartásáért, önkéntesség, alázat jellemzi és településükön tisztelet övezi őket – hangoztatta.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a polgárőrség bevonása illegális hulladéklerakók szervezett felderítésébe, felszámolásába azért merült fel, mert folyamatosan jelen vannak a településeken, sokféle feladatot látnak el, bel- és külterületen is járőröznek, lovastagozatuk van, feladatuk ellátásához kutyákat, kerékpárokat, motorkerékpárokat is használnak, így a munka hatékonyabb lehet.

Koncz Zsófia utalt rá, hogy a kormány 2020-ban fogadta el a klíma- és természetvédelmi akciótervet, ennek része az illegális hulladék mennyiségének csökkentése, lerakásának megelőzése, és a vizek tisztasága.

Korábban írtuk

Büszkék lehetünk rá, hogy mi magyarok olyan, a kormány által szívesen támogatott, nemzetközileg is elismert kezdeményezéseket tudunk elindítani, mint a PET-kupák, ahol hulladékból épített hajókkal ártereket tisztítanak – mondta.

Az államtitkár kitért rá, hogy a klíma- és természetvédelmi akcióterv elkészítésének évében meghirdetett Tisztítsuk meg az országot! projektben 165 ezer tonna illegális hulladéktól sikerült „megmenteni” az országot, elindult a polgárőrök is használt HulladékRadar alkalmazás.

A TeSzedd!, a PET-kupa, a HulladékRadar és a Tisztítsuk meg az országot! akciókkal és pályázattal több mint félmillió tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni az elmúlt időszakban

– mutatott rá.

Koncz Zsófia felhívta a figyelmet arra, hogy a munka folytatódik, a Tisztítsuk meg az országot! második pályázata március 27-ig nyitva áll, önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, egyházi jogi személyek jelentkezését várják.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány több olyan lépést tett a közelmúltban, amely segíti az áttérést a körforgásos gazdaságra.

Elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer, a kötelező visszaváltás rendszere, néhány év alatt elérhető, hogy a PET-palackok visszaváltási aránya elérje a 90 százalékot

– közölte.

Koncz Zsófia hangsúlyozta: minden területen ilyen intézkedésekkel szeretnék segíteni, hogy a települések tiszták, zöldek legyenek, és „tiszta, élhető Magyarországot hagyjunk a gyermekeinkre, unokáinkra”.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt. Ott szólt arról is, hogy a kormánynak fontos az illegális hulladéklerakás elleni hatékony fellépés, ebben rengeteget tud segíteni a polgárőrség, amely tetten érheti az elkövetőket és összegyűjtheti a bizonyítékokat.