Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek számára a barabási művelődési házban kialakított segítségpont adományraktárában 2022. március 6-án
Hirdetés

„Óriási munka, óriási összefogás, amivel leginkább jellemezném, amit az elmúlt egy hónapban láthatunk. A humanitárius válság kitörésére azonnal reagált a kormány, a civil és a karitatív szervezetek, valamint az önkormányzatok is. Több millió ember menekült már el az ukrajnai harcok elől, közülük több mint ötszázezren Magyarország irányába” – számolt be a kormányszóvivő interjújában. Szentkirályi Alexandra személyesen is igyekszik figyelemmel kísérni, miként működik a menekülők ellátása a segítségpontokon, a kijelölt szálláshelyeken vagy épp a BOK-csarnokban működő humanitárius tranzitponton.

„Általános tapasztalatom, hogy ezeken a helyeken nemcsak egy jól működő rendszert építettünk ki, de mindig van valami, amivel gyarapszik az adott helyszín, hiszen a hozzánk érkezőknek nagyon sokfélék a szükségleteik. Elképesztő segíteni akarás van mindenkiben, egy olyan összefogás alakult ki, amire mindannyian büszkék lehetünk”

– hangsúlyozta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra kijelentette, a magyar kormány szilárdan kiáll eddigi álláspontja mellett.

„A magyar kormány a magyar emberekért felelős, az ő biztonságukat pedig azzal tudjuk elsősorban garantálni, ha kimaradunk ebből a háborúból”

– hangsúlyozta a kormányszóvivő. „A humanitárius válság kezelésén feltűrt ingujjakkal dolgozunk, mi a béke pártján állunk” – mondta. A kormányszóvivő kiemelte,

„nem küldünk katonákat és nem szállítunk fegyvereket Ukrajnába, ahogy azt sem engedjük, hogy a magyar–ukrán határon át utóbbit bárki megtegye. Békében akarunk élni a hazánkban, és békét szeretnénk a szomszédságunkban is, hiszen a háború nemcsak az épületeket, de a lelkeket is rombolja.”

Szentkirályi Alexandra szerint a háború elől menekülők helyzete olyan, amihez nem lehet nem empátiával viszonyulni. „Édesanyák, gyerekek, betegek és idősek állnak sorba, hogy egy biztonságos országba jussanak. Egy ilyen helyzetben mindenkinek kinyílik a szíve, ahogy az történt a magyar emberekkel is. A nézetkülönbségeket félretéve mindenki egy célért dolgozik: hogy a Magyarországra érkezők békére és biztonságra találjanak” – szögezte le.

A teljes interjút a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk