Gelencsér Ferenc (Momentum) azt mondta, hivatalosan háborús és migrációs válsághelyzet van, nem hivatalosan pedig forintválság. A forintválság pedig kormányválságot jelent – tette hozzá. A forintválságot a kormánnyal szembeni bizalomhiánnyal magyarázta. Szerinte a Fidesz-KDNP kormányzása óta szabadesésben van a forint, amit „játékpénzzé” silányítottak.

Hirdetés

Szerinte gyors, halaszthatatlan lépésekre van szükség. Ha csak a háború lenne az oka a válságnak, miért avatkozott be a kormány a gazdaságba az ársapkákkal már a háború előtt? – firtatta. A többi között azt javasolta a bizalom helyreállítására, hogy a kormány kössön békét az EU-val, a jegybank folytasson értelmezhető monetáris politikát, váltsák le a nemzeti bank elnökét, csökkentsék az energiakitettséget, engedélyezzék végre a szélerőműveket, hosszabbítsák meg a paksi erőmű üzemidejét. Hozzátette: vegyék figyelembe a jogállamisági ajánlásokat, csatlakozzanak az európai ügyészséghez, tegyenek lépéseket az euró bevezetésére.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő a vágyait fogalmazta meg, hogy ne legyen bizalom az ország iránt, hogy a befektetők ne adjanak pénzt, ne jegyezzenek az államkötvényeket. Semmiféle bizalmi válságban nincs Magyarország – jelentette ki, elmondta, az elmúlt időszak devizakötvény-kibocsátása is sikeres volt.

Közölte, nehéz helyzetben van az ország, a kormány célja az, a háború hatásaitól megvédje a magyar embereket.

Korábban írtuk

Azt mondta, nincs kormányválság Magyarországon, a forint árfolyama „kicsit gyengébb” a környező országok valutáihoz képest. Magyarországon a költségvetési hiány és az államadósság csökken, a költségvetés stabil, a gazdaság pedig állja a kihívások próbáját – mondta.