Hirdetés

Korózs Lajos (MSZP) a magyar nyugdíjrendszer problémái között említette, hogy az elveszítette rugalmasságát, korhatár előtt nem lehet elmenni nyugdíjba és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása sem történt meg. A legnagyobb problémának az inflációkövető nyugdíjemelést tartotta, amely helyett a svájci indexálást javasolta.

A nyugdíjak bérektől való leszakadását szemléltetve azt mondta: 2010-ben az átlagbér 74 százalékát érték a nyugdíjak, most ez csak 54 százalék, emellett nyugdíjkifizetésekre a GDP-nek tíz éve 11,2 százalékát, ma azonban csak 8,3 százalékát fordították. Azaz a gazdaság bővüléséből a nyugdíjasok keveset kaptak – emelte ki.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: „a baloldal mindig becsapta a nyugdíjasokat”. Hangsúlyozta: a kormány megőrizte a nyugdíjak értékét, több mint 44 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, a vásárlóértéket tekintve ez körülbelül tíz százalékot jelent.

Rámutatott: a kormány olyan nyugdíjellátást hozott létre, amelyben a nyugdíjasok „nem tudnak rosszul járni”. A nyugdíjasok helyzetéről szólva hozzátette: a súlyos anyagi nélkülözésben élők aránya 16,2 százalékról 6,7 százalékra csökkent.

Korábban írtuk