Hirdetés

Kovács Zoltán a helyben tevékenykedő Ökumenikus Segélyszervezet képviselőivel, a kormányhivatal, a honvédség és a rendőrség helyi és országos tisztségviselőivel közösen tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, „sajnálattal, de ki kell mondani”, hogy a méreteit, az ellátott emberek számát, a jellegét és összetettségét tekintve a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb humanitárius segélynyújtó akció zajlik jelenleg Magyarországon.

Az államtitkár nemzetközi értelemben is mértékadónak nevezte azt, ami itt történik, közlése szerint az elmúlt több mint két hétben közvetlenül a magyar-ukrán határszakaszon közel 180 ezren érkeztek Magyarországra, teljes számuk azonban a Romániából érkezőkkel együtt már a 360 ezret is meghaladja.

„Ez közelíti azt a nagyságrendet, amelyet 2015-ben a déli határszakaszon, a migrációs válság során tapasztaltunk” – tette hozzá államtitkár. Kovács Zoltán elmondta, továbbra is mindenki készen áll és minden eszköz adott a segítségnyújtáshoz, de mivel a menekültek száma várhatóan tovább fog emelkedni, hosszútávra kell berendezkedni, ezért „az elszántság nemhogy csökken, hanem növekszik itt a terepen”.

Az államtitkár arról beszélt, a 1357-es segélyvonalon segítségével közel 700 millió forint felajánlás gyűlt össze, amiből 450 millió forint már el is ért a segítségpontokra. A magyar emberek és Magyarország biztonságának garantálása az első, az itt lévő honvédségi rendőrségi és közigazgatási szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ez így maradjon – hangoztatta Kovács Zoltán, megerősítve, mindent megtesznek azért, hogy a háború elől Magyarországra menekülők minden segítséget megkaphassanak.

Korábban írtuk