A PM szerint mindez azért meglepő, mivel Budapest kötelező feladatokra fordítható költségvetési támogatásai minden évben nőnek.

Hirdetés

A Mandinernek küldött válaszukból kiderült az is, hogy a főváros iparűzési adóbevételei a 2019-es 164 milliárd forintról idén 271 milliárd forint fölé emelkednek, jövőre pedig elérhetik a 316 milliárd forintot.

A számok világosan mutatták, hogy „Budapest anyagi helyzetét nem a szegényebb települések részére fizetendő szolidaritási hozzájárulás, hanem a felelőtlen, pazarló gazdálkodás veszélyezteti.”

Csődközeli helyzetben a főváros

A főváros csődközeli helyzetéről a Magyar Nemzet már többször beszámolt. A lap emlékeztet, áprilisban Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a főváros nem tud a központi költségvetésbe több különböző adót befizetni, amelyek öt-tízmilliárd forint körüli összegek, azok átütemezését kérik az adóhatóságtól.

Ugyanakkor a szolidaritási adót megkérdőjelezik, nem tartják törvényesnek. Hangsúlyozta: közigazgatási bíróságon pert indítanak a szolidaritási hozzájárulás összegének csökkentésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszában akkor kiemelte:

Budapest iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél.

Kitért arra is, hogy a városvezetés 214 milliárd forint megtakarítást örökölt a Tarlós István vezette önkormányzattól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

A Mandiner cikke ITT érhető el.

Korábban írtuk