Donald Trump egykori kormányából Mike Pence alelnök és Jeff Sessions igazságügy-miniszter is Budapesten járt az elmúlt bő fél évben. A magyar kormány tevékenységét a tengerentúlon is széles körben megismertető jobboldali amerikai média véleményvezérei közül pedig Tucker Carlson és Dennis Prager látogatott Magyarországra. Az olyan hazai agytrösztök, mint az Alapjogokért Központ, a Danube Institute vagy a Mathias Corvinus Collegium meghívására mindeközben folyamatosan érkeznek hozzánk Amerikából a liberális fősodor gondolkodásával szemben kritikus értelmiségiek, mint James Carafano, Joshua Mitchell, John Fonte vagy Peter Boghossian.

Hirdetés

Kiálltak a magyar kormány politikája mellett a Republikánus Párt olyan magyar származású politikusai is, mint George Pataki, New York állam korábbi kormányzója vagy Andy Harris marylandi képviselő. Előbbi szintén nemrég járt itt, míg utóbbi online szólal fel a CPAC-en, a ma kezdődő Konzervatív Politikai Akció Konferencián, amely az 1970-es évek óta a jobboldal amerikai szervezésű vezető fóruma, de most először rendezik Európában.

Már csak ezek fényében sem meglepő, hogy az Amerikai Konzervatív Unió választása Budapestre esett, amikor helyszínt kerestek a CPAC-nek.

Az amerikai és a magyar jobboldal között az elmúlt években megélénkült kapcsolatokat tekintve utólag az is világosan látszik, nem valaminek a betetőzése, hanem a magasabb szintű kapcsolatépítés kezdete volt, amikor Trump – demokrata párti elődjével és utódjával is ellentétben – 2019 májusában fogadta Orbán Viktor kormányfőt a Fehér Házban.

Korábban írtuk

Trump csodálta Orbánt

– mondta egy lapunknak adott interjúban Jeff Sessions. Donald Trump a mostani magyarországi választások előtt is nyíltan támogatta Orbán Viktort; ez a Jair Bolsonaro brazil elnöknek adott támogatása mellett az egyetlen ilyen ajánlása volt az elmúlt másfél évben. Bolsonaro februári budapesti útja is annak jele volt, hogy hazánkat kitüntetett hely illeti meg a jobboldal világtérképén.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.