Kislány korukban sokan ábrándoznak arról, hogy felnőttként egy álommenyegzőn mondják majd ki a boldogító igent. A menyasszonyok ötleteinek ma már csak az anyagiak szabhatnak határt, az elmúlt két évtized során ugyanis egész iparág épült a házasságkötésre. Vannak, akik az egyszerűbb megoldások hívei, ám luxuslimuzin, csokiszökőkút és strasszos meghívó nélkül is nehéz összehozni manapság egy lakodalmat másfél millió forint alatt. A Demokrata munkatársai a BDPST Esküvő Kiállításon jártak, hogy kiderítsék, mi a módi napjainkban a menyegzők terén.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Magyarországon 2010 óta folyamatosan emelkedik a házasságkötések száma, ennek pedig az esküvőbizniszben érdekeltek is felettébb örülnek. A házasulandó párok szeretnék emlékezetessé tenni a nagy napot, ezért nem sajnálják a pénzt a külsőségekre. A piaci szereplők ki is használják a frigyre lépők lelkesedését, napról napra új kellékekkel és szolgáltatásokkal állnak elő.

Egyeseknek konkrét elképzelései vannak a ceremóniával kapcsolatban, mások azonban profi szakember segítségét kérik. Az esküvőszervezők sok feladattól és idegeskedéstől megszabadítják az embert, munkadíjuk azonban elérheti akár a 300 ezer forintot is.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Egyre elterjedtebb, hogy a polgári szertartást a házasságkötő terem helyett kint a szabadban vagy valamilyen impozáns helyszínen, kastélyszállóban, wellnesshotelben vagy egy nagyobb befogadóképességű étteremben tartják. Nem árt azonban egy évvel a ceremónia előtt lefoglalni a helyszínt, tavaszra ugyanis a legtöbb már elkel. A vendéglátó egységek között óriási a verseny, a násznép számára sok helyütt kedvezményes lehetőségeket kínálnak, sőt van, ahol a jegyespár számára ingyenes a szállás.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Az anyakönyvvezetők többsége 40-50 ezer forintos díjazásért cserébe a kiszállást is vállalja, ha pedig nem, akkor lehetőség van szertartásvezetőt felbérelni, aki a násznép előtt bár nem hivatalosan, de ismét összeadja a menyasszonyt és a vőlegényt.

Budapesten és a nagyvárosokban nem ritka, hogy ceremóniamestert fogadnak az esküvő lebonyolítására.

– Kérés esetén a szervezésben is részt veszünk, ötletekkel látjuk el az ifjú párt, a szertartás napján pedig – mint egy házigazda – levezényeljük az eseményt a közösen kidolgozott forgatókönyv alapján – mondja Várallyai Ottó esküvőkoordinátor, akinek a tarsolyában mintegy négyszázféle hangulatfokozó esküvői játék is van.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Vidéken a régi hagyományhoz híven ma is inkább vőfélyt szokás felkérni a lakodalom irányításához. A násznagy hasonló feladatokat lát el, mint a ceremóniamester, csak népies köntösben tálalja. Míg régebben egy rokon vagy a család barátja vállalta ezt a szerepet, ma már inkább hivatásos vőfélyeket alkalmaznak, vidéken 80 ezer forint körüli, a fővárosban 100 ezer forint fölötti összegért.

– A vőfély ősi tradíciókat őriz: régi rigmusokkal kikéri és elbúcsúztatja a menyasszonyt a családjától, a lagziban a különböző fogások előtt tréfás versikékkel szórakoztatja az éhes násznépet, és levezényli a gyertyafénykeringőt, valamint a menyasszonytáncot. Míg a ceremóniamester öltönyben jelenik meg az eseményen, számunkra elengedhetetlen kellék a bokrétás kalap és a szalagokkal feldíszített vőfélybot – mondja Szkrinyár Tibor, aki a 90-es évektől foglalkozik vőfélykedéssel.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Az öltözék a menyasszony és a vőlegény esetében is kardinális kérdés, a párok általában erre költik a legtöbb pénzt. A férfiak mostanság a karcsúsított, egysoros öltönyöket keresik, abból is leginkább a szürke és a kék árnyalatait.

A hölgyek körében néhány éve még hódított a pánt nélküli, úgynevezett míderes ruha, manapság azonban újra divat a sokkal puritánabb, szinte teljes mellkast és sokszor a nyakat, illetve a karokat is takaró csipkefelső. Színben már nem csak a fehér a nyerő, a szoknyarész alját gyakran pasztellszínekkel spékelik meg, ezek az árnyalatok pedig, hogy mindenütt harmónia uralkodjon, gyakran a vőlegény ingén, nyakkendőjén vagy zsebkendőjén is megjelennek. A gyönggyel vagy a flitterrel való díszítés napjainkban is népszerű, formájukat illetően pedig az abroncsos és az egészen testhezálló darabokat is szeretik a menyasszonyok, akik a kényelem érdekében sokszor díszes tornacipőt kapnak a lábukra tűsarkú helyett. Árban széles a skála, esküvői ruhát bérelni már 80-100 ezer forintért is lehet, az eladó példányok között azonban olyat is találunk, amelyik megközelíti a hárommillió forintot.

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

– Nálunk nem azok vásárolnak, akik követik a divatot, hanem azok, akik tisztelik a magyar hagyományokat – mondja Csehiné Lublóváry Mónika, egy budapesti díszruhaszalon tulajdonosa. A menyasszony és vőlegény ruhája mellett készülhet a tanúk, örömszülők, koszorúslányok, vendégek és az „új asszony-új ember” öltözete is ebben a stílusban. Egy ilyen menyasszonyi ruha kölcsönzése 100-150 ezer forint, megvásárolni pedig nagyjából félmillió forintért lehet ezeket az igazán különleges ruhakölteményeket.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A gyűrűket illetően is változott a trend az elmúlt években.

– A sárga arany kissé háttérbe szorult, viszont szárnyra kapott a fehér- és az úgynevezett rozéarany. Ez utóbbit azért kedvelik a kuncsaftjaink, mert a színe hasonlít az ember bőréhez, emiatt nem túl hivalkodó, mégis különleges. Angolszász mintára ma már külön „leánykérő gyűrűt” is vásárolnak a vőlegények, amit igyekeznek a leendő jegygyűrű stílusához igazítani – mondja Gogolák Dorottya ötvös.

A sima karikagyűrű ma még mindig népszerű, divatba jöttek azonban a különleges csiszolású vagy teljesen matt, illetve a különböző drágakövekkel díszített darabok, és nem ritka az sem, hogy valamilyen mintát vagy rövid szöveget gravíroztatnak az ékszer belsejébe.

A házasodni kívánók nemcsak saját külsejükre adnak sokat, hanem a ceremónia helyszínének dekorációjára is. Cégek százai foglalkoznak ezzel kapcsolatos termékek gyártásával, a pároknak csupán azt kell eldönteniük, klasszikus, modern, elegáns, retró, romantikus, rusztikus, vintage, barokk vagy bohókás, például western stílusban szeretnének házasodni.

E stílusok határozzák meg az esküvői torták kinézetét is.

– Nálunk elsősorban a marcipánnal, másodsorban a cukormázzal vagy vaj­krémmel bevont emeletes tortákat keresik, de nagy divat lett az úgynevezett meztelen, vagyis borítás nélküli torta, ezért kérés esetén ilyet is készítünk – mondja a Szamos családi manufaktúra munkatársa. Hozzáteszi, az ár attól függ, ki mennyire engedi szabadjára a fantáziáját, egy átlagos esküvői tortáért durván 90 ezer forintot fizethetünk. Manapság jellemző, hogy kísérőtortát is rendelnek a párok, hogy azok a meghívottak is tudjanak desszertet enni, akik laktóz- vagy gluténérzékenyek, illetve cukorbetegek.

A torta mellett sokan kérnek desszert­asztal-szolgáltatást, aminek az a lényege, hogy a vendégek nem kizárólag a főétkezés után fogyaszthatnak édességet, hanem amikor csak eszükbe jut. A desszertasztalon legtöbbször édes és sós süteményeket kínálnak, de ma már az sem ritka, hogy az ifjú pár fagylaltbárral vagy egy két méter magas, fánkkarikákkal teleaggatott fallal kedveskedik a vendégeknek.

A tradicionális esküvőn a mai napig háromfogásos magyaros menüvel találkozhatunk, ezen szerepel a húsleves és a pörkölt, de egyre elterjedtebb, hogy valamilyen különlegességgel is készülnek a házigazdák. A dínomdánom étel- és korlátlan italfogyasztással fejenként nagyjából 15 ezer forintba kerül, ezért a menyasszonytáncnál ennél kevesebbet adni ma már nem illik.

A talpalávalót általában DJ szolgáltatja, a vendégek a retró és a friss slágereket is ugyanúgy kedvelik, és bár a zenei ízlés különböző, a többség díjazza, ha mulatós dallamok is felcsendülnek az est során. Az esküvők egyik fénypontja a menyasszony és a vőlegény közös tánca, aminek koreográfiáját tánctanár segítségével szokták betanulni. A lépések elsajátításához nagyjából 2-3 órára van szükség, ennek ára 15-20 ezer forint.

A meghitt és vidám pillanatokat hivatásos fotóssal örökíttetik meg a fiatalok, de az sem ritka, hogy profi operatőröket kérnek föl a feladatra. Egy tízperces, megvágott filmért nagyjából 100-120 ezer forintot kérnek el az erre szakosodott cégek.

Az álomesküvő megszervezése nem egyszerű feladat, nehéz eligazodni a piac nyújtotta termékek és szolgáltatások között. Ma már számtalan kiállítást rendeznek országszerte, hogy segítséget nyújtsanak a fiatal pároknak. Ezeken a rendezvényeken nemcsak ötleteket lehet meríteni, hanem beszerezhetünk egy csomó névjegykártyát, vagy akár kedvezményes rendeléseket is leadhatunk.