Fotó: Nézőpont
Hirdetés

A tavalyi harminc százalék körüli oltási hajlandóság már január elején – a Pfizer-vakcina engedélyezése után – 45 százalékra emelkedett. Az oltóanyagok bővülő választéka, a jól szervezett oltópontok, valamint a járványfáradtság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az oltáspártiak aránya április elejére 72 százalékra emelkedett – derül ki a lap szerint az országos, reprezentatív kutatásból. A felmérés azt mutatja: már tízből több mint hét magyar felnőtt tervezi, hogy beoltatja magát, vagy már túl is van legalább az első oltáson (a hivatalos statisztikák szerint a pozitívan válaszolók harmada).

A Magyar Nemzet cikke szerint nagyjából a felnőtt magyarok ötöde szeretné, ha beoltanák, de még nem regisztrált a védőoltásra.

A felmérés szerint a kormánnyal szimpatizálók január óta nagyobb arányban oltáspártiak, mint a kormány tevékenységét kritikusan szemlélők. Az év elején ez a különbség még csak néhány százalékpontos volt: a baloldali érzelmű polgárok körében három százalékponttal kevesebben kívánták beoltatni magukat, mint a felnőtt-társadalom egészében. Február elejére a különbség 13 százalékpontra emelkedett (57 és 44 százalék), húsvét után pedig továbbra is 12 százalékpontos: ennyivel kisebb a kormánykritikusok oltási hajlandósága (összesen 60 százalék) a felnőtt-társadalomhoz (összesen 72 százalék) képest. A kormánypárti választópolgároknak jelenleg tíz százalékponttal nagyobb aránya oltáspárti (összesen 82 százalék).

Korábban írtuk