Hivatali vesztegetés bűntettének gyanújával feljelentést tett a hídpénzbotrány kapcsán a fideszes Budai Gyula, aki azt állította, hogy a napokban kapott egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban.

Hirdetés

Budai olyan információkhoz jutott, hogy a hídfelújítási pénzből jelentős összegek áramlottak a fővároshoz Vig Mór közvetítésével, aki a Mammut áruházba járt be elszámolni egy biztonsági cég irodájába, amely kapcsolatban állt a felújítást végző A-Híddal. A politikus informátora szerint az elszámolás a biztonsági cég vezetőjével történt.

Milliárdos utalás

Budai felidézte, hogy a NAV 2023 novembere óta folytat nyomozást az Amnesty International Magyarországot irányító Vig Dávid testvére, Vig Mór ügyvéd és társai ellen, költségvetési csalás bűncselekményei miatt. A sajtóban megjelent információk szerint Vig cége milliárdos tételben kapott utalást a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.től, amelyet ezt követően Vig egy magánszámlára és az ügyvédi letéti számlájára utalt tovább, és ebből 900 millió forintot vett fel készpénzben.

A fideszes politikus utalt az ügyben nemrég a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által nyilvánosságra hozott jelentésre, amelynek lényege, hogy Karácsony Gergely főpolgármester érvelésével ellentétben, időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között.

Korábban írtuk

Megdől Karácsony érvelése

A Kehi jelentése szerint ugyanis a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére, 71 648 320 Ft összegben.

Ezek dátumok cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Ötmilliárddal több

A pénzmozgások azért keltettek gyanút, mert egyrészt az A-Híd a korábbihoz képest ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert.

A Lánchíd felújításával kapcsolatban egyéb furcsaságok is történtek: a Tarlós István idejében lefolytatott, ám Karácsony Gergelyék által újrafuttatott közbeszerzési eljáráson győztes A-Híddal kötött szerződésben: a korábbi tenderhez képest majdnem hatvanszorosára, azaz 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, miközben a céget terhelő kötbért megfelezték.

A Kehi még egy szempontra rámutatott: 

a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. 

A tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon ebből 1,34 milliárd forintot, 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.

A két ügyvéd kiléte az eddigi bűnügyi és más információkból kikövetkeztethető. Egyikőjük Vig Mór, másikuk Hegedüs Dániel, akinek – mint a Kehi is utalt rá – egy épületben volt irodája Viggel.

Az A-Híd Zrt. egyébként visszautasította a Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat, és értetlenül áll annak megállapításai előtt.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.