Az 553 millió forintból megépült Játék-Vár Bölcsőde avatóünnepségén Latorcai Csaba emlékeztetett: 2010 óta igyekeznek megteremteni a feltételeit és lehetőségét annak, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon, és minden család nehézségek nélkül mondhasson igent a gyermekvállalás kegyelmére.

Hirdetés

Hozzátette: a családoknak olyan körülményeket akarnak teremteni, hogy legyen lehetőségük felnevelni a gyerekeket, és aki dolgozni szeretne, gyermeknevelés mellett legyen lehetősége rá. A gyermekneveléssel „ne egy életet megtörő választás elé állítsák” a szülőket, az anyákat, hanem segítsék a munka és a kisgyermeknevelés összeegyeztethetőségét, és megteremtsék ehhez az intézményi feltételeket is.

Az államtitkár erre kiváló példának nevezte a pannonhalmi bölcsődét, amelyre nagy igény volt, hiszen a 36 férőhelyből azonnal betöltöttek huszonnégyet.

Latorcai Csaba beszélt arról is, hogy a szerdán elfogadott új területfejlesztési törvénnyel reflektálni kívánnak azoknak a településeknek a fejlesztési igényeire, amelyek „kinőttek a kistelepülési kategóriából és egyre nagyobbá válnak”. Részükről komoly igény mutatkozik modern, 21. századi közszolgáltatásokra. Jelezte, a kormány segítséget és együttműködést kínál az érintett városoknak fejlesztések közös megtervezéséhez és 2025-től a területfejlesztési alapon keresztül forrásokat biztosít a beruházások megvalósításához.

Korábban írtuk

Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy az egész térség folyamatos fejődése megköveteli az intézményi fejlesztéseket. Megjegyezte, hogy Pannonhalma mellett hamarosan a szomszédos Ravazdon is átadják a bölcsődét.

Fontos térségi fejlesztés lesz még a 82-es főút győri bevezető szakaszának teljes megújítása és átépítése, amely kulcsfontosságú a környék számára. A szükséges tervek rendelkezésre állnak, a források megszerzését pedig kiemelt feladatának tekinti – tette hozzá.

Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy az eredetileg kétmilliárd forintos bölcsődefejlesztési keretüket – kormányzati jóváhagyással – nyolc és félmilliárd forintra tudták emelni. Így a vármegye 183 településének több mint egyharmadán tudtak bölcsődét létesíteni, ezzel pedig több mint ezer férőhellyel bővült a hálózat.

Felidézte, hogy a pannonhalmai bölcsőde kivitelezésére 360 millió forint állt rendelkezésre eredetileg. Ehhez további 193 milliót adott a kormányzat, így épülhetett meg rekordidő, mindössze hét hónap alatt az intézmény.