Az EBESZ szkopjei csúcstalálkozója során Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország nem készül az ukrajnai célok felülvizsgálatára, és nem észlel szándékot a kijevi vezetés felől a politikai megoldás megtalálására – írta meg a The Washington Post nyomán a Mandiner.

Hirdetés

Lavrov Szkopjéban több kétoldalú megbeszélést is folytatott, többek között a találkozónak otthont adó Észak-Macedónia, Örményország és az uniós szankciók ellenére Moszkvával szoros kapcsolatot fenntartó Magyarország külügyminiszterével.

Az orosz diplomata azzal vádolta meg más nyugati országok képviselőit, hogy gyávák, amiért nem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni vele. Arról is beszélt, hogy a Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen, az Európai Unió pedig „erőszakos politikai projektté” vált.

Véleménye szerint az EBESZ a szakadék szélén áll, a Nyugat pedig elpusztította a szervezet újraélesztésének lehetőségét.

Korábban írtuk

Szergej Lavrov kijelentése válasz lehetett Helga Schmid EBESZ-főtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint a szervezet komoly finanszírozási gondokkal küzd, és ilyen körülmények között szinte lehetetlen fenntartani.