Hirdetés

Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt, hogy Balatonföldváron egy új vitorláskikötő épül, amivel „kettévágnák” a népszerű Nyugati strandot. Hangsúlyozta, hogy a tervezett móló 381 méter hosszú lesz és az építmény 40 ezer négyzetmétert vesz el a Balatonból.

A területileg illetékes vízügyi igazgatóság is írásba adta, hogy kikötő fejlesztése nemcsak az élővilágra, de a tó üledékvándorlására és áramlataira is hatással lehet – emelte ki.

Azt kérdezte, hogyan lehet annyira fontos még 175 jachtot „belezsúfolni” a Balatonba, hogy „megéri emiatt tönkretenni” a strandot?

Lázár János építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, hogy a Balaton mindenkié, minden magyarnak köze és joga van a Balatonhoz, illetve a Balatonon tartózkodni. Ennek két korlátja van, az egyik a helyi érdek, a másik pedig a hazai és az uniós környezetvédelmi, vízjogi, valamint létesítményengedélyezéshez fűződő jogszabályok – tette hozzá.

Korábban írtuk

A miniszter kiemelte, tájékozódott Witzmann Mihálynál, a térség parlamenti képviselőjénél, aki elmondta, hogy az önkormányzat településrendezési tervében ez a terület hosszú évek óta a strand létesítése mellett kikötő létesítésére alkalmas területként szerepel. Ezért ezt a kérdést először is a képviselőtestületnek és a helyi lakosoknak kell megvitatni – közölte.

A hatóságok jelenlegi álláspontja alapján hatásvizsgálatok, megfelelő óvó- és védőintézkedések mellett lehetséges elkezdeni a tervezési és engedélyezési munkát – mondta.

Szabó Rebeka a választ nem fogadta el.