Nagy István a tehermentesítő út megépülését nagy jelentőségű beruházásnak nevezte a város életében, és azt mondta, a beruházásnak köszönhetően jelentősen csökken majd a mosoni városrészt terhelő forgalom és a zajszennyezés, másrészt új befektetők jelennek majd meg az iparterületen.

Hirdetés

A miniszter közölte, hogy a kormány az előkészítő munkálatokra 1,2 milliárd forintot biztosított, idén további kétmilliárdot, jövőre pedig hárommilliárd forintot ad. Az út várhatóan 2024. januárban készül el.

Nagy István a beruházást ismertetve elmondta, hogy biztonságos kapcsolat jön létre a teher- és személyforgalom számára az 1-es út és az M1-es autópálya között. A beruházás során három körforgalmú csomópont épül, és 2635 méter új, egybefüggő út. A Kenyérgyári út 286 méteres szakaszán a meglevő út nyomvonalát követik. Az új út belterületi szakaszán mintegy másfél kilométer hosszban kerékpárút, illetve gyalogos-kerékpárút szakaszokat alakítanak ki – mondta.

Felidézte, hogy az út megépülésének tavaly novemberi bejelentése óta átadták a munkaterületet, elkezdődött a beszállító utak kialakítása, emellett megtörtént a 1. számú vasútvonal fölött megépülő műtárgy próbacölöpözése.

Korábban írtuk

Nagy István kitért arra is, hogy egy kormányhatározat módosítása révén a fenntartható városfejlesztésre kijelölt városok közé került Mosonmagyaróvár, így közel hárommilliárd forintot hívhat le a fejlesztéseire.

A térség „robbanásszerű fejlődésre van ítélve” – fogalmazott a politikus.

Árvay István (Fidesz-KDNP), Mosonmagyaróvár polgármestere elmondta, hogy az új út a közel száz hektáros különleges gazdasági övezet mentén halad majd.

Az út a befejezését követően a Mosonmagyaróváron élők jólétét és anyagi biztonságát szolgálja majd, az ipari területtel közösen határozza meg a város jövőbeni fejlődését.

Juhász Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese arról beszélt, hogy az út építéséhez 2019 év végén szerezték meg a környezetvédelmi és építési engedélyeket, 2020-ban készültek el a kiviteli tervek.