Fotó: MTI/Máthé Zoltán (szerk., archív)
Hirdetés

Az ünnepi levélben Kendernay János arra kéri az államfőt, szólítsa fel Orbán Viktort, hogy támogassa az LMP határozati javaslatát:

„Arra kérem (…) Önt, hogy nyilvánosan szólítsa fel Orbán Viktor miniszterelnök urat: támogassa ősszel az LMP által benyújtott klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatot: a klímatörvény és a gazdaságunk dekarbonizációs programjának megalkotását, valamint a klímaalkalmazkodási terv elkészítését.”

Kendernay szerint „államalapításunk ünnepén nem csak a múltról kell megemlékeznünk, hanem felelősséggel kell gondolnunk ezen a napon a jövő generációjára”.

„A klímaváltozás már ma is megnehezíti mindennapi életünket. Az országot járva Ön is tapasztalhatja a szélsőségessé váló időjárás okozta aszály- és viharkárokat, az emberi életeket is követelő hőhullámokat, szakemberekkel beszélgetve hall erdeinket és vizeinket fenyegető veszélyekről, a klímaváltozással érkező invazív fajok által okozott mezőgazdasági károkról” – írja az LMP vezetője.

„Magyarország az Európai Unió tagjaként kiemelt felelősséggel tartozik a globális folyamatokért, és hazánk egyben Európa egyik legsérülékenyebb országa is a klímaváltozás szempontjából. Ugyanakkor van elég forrásunk és mozgásterünk, hogy szavak helyett konkrét cselekvési tervet alkossunk a klímaváltozás megfékezésére, és arra is, hogy európai szinten pedig a legszigorúbb klímacélokat követelje országunk” – fogalmaz Kendernay.

„Magyarország köztársasági elnökeként számtalanszor állt ki zöld ügyek mellett, így az Ön szavainak szimbolikus jelentősége van. És ahogy Ferenc pápa, Jane Goodall, vagy David Attenborough megengedheti magának azt a luxust, hogy kimondja az igazságot, így ezt Ön is nyugodt szívvel megteheti” – okoskodik a társelnök, aki aztán így folytatja: „Ön egyedül a magyar emberek felé tartozik felelősséggel. Ön lehet az a köztársasági elnök is, aki felhívta a figyelmet a klímavészhelyzetre, aki nyomást gyakorolt a kormányra, hogy tegyen végre érdemi lépéseket”.