A Magyar Innovációs Szövetség által a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, illetve az Agrárminisztérium, az Energiaügyi Minisztérium, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával kiírt 32. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatára 57 pályamű ékezett, ezek közül válogatta ki a szakmai zsűri a legjobbakat hét kategóriában.

Hirdetés

A Környezetvédelmi Innovációs Díjjal kitüntetett fiatal feltalálók négy évvel ezelőtt kezdtek környezetvédelmi megfontolásokból újratölthető dezodoros flakonok és újratöltő automata fejlesztésébe, ezek tavaly jelentek meg a piacon több budapesti Rossmann üzletben.

– A szakmától, a közönségtől és a médiától is elismerést kaptunk, sikeres volt a bemutatkozásunk. A dezodor-újratöltés kifejlesztésével az volt az elsődleges célunk, hogy hozzájáruljunk a hulladék csökkentéséhez, és közelebb vigyük a kozmetikai ipart a fenntarthatósághoz – mondta a Demokratának Zámbó Gergely, hozzátéve, hogy mindhárom illatváltozatban kínált utántölthető dezodoruk benne volt a partnerüzletekben a tíz legnagyobb mennyiségben értékesített dezodor sorában, és vannak visszatérő vásárlók is, az általuk kínált megoldással élők 30 százaléka februárban már használt flakont töltött újra. – Ez azt bizonyítja, hogy az emberek hajlandók tenni a fenntarthatóságért – mondta Zámbó Gergely, akitől azt is megtudtuk, hogy a nemrég piacra lépett vállalkozás célja most az országos terjeszkedés, később pedig a külföldi piacokat is megcélozzák.

A Hende Csaba országgyűlési alelnök köszöntőjét követően Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, Bódis László, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára, valamint Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke által átadott innovációs díjak további nyertesei: a villamosenergia-átvitelt új távvezeték kifejlesztésével forradalmasító Fux Zrt., a tartósítószer nélkül is két hónapig szavatos joghurtot készítő Zilda Makrom Tejüzem Kft. nyerte, az agykutatásban jelentős 3D atlaszt előállító Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft., egy, az elektromos árammal dolgozókat hatékonyan védő munkaruházatot fejlesztő Electrostatics Kft., egy védőgázas munkakörnyezetben használható úgynevezett ionsugaras mintapreparáló rendszerért a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft., a digitális taunlókártyákat néhány pillanat alatt megalkotó applikációért a Voovo Hungary Kft., a fénytől védett lombikvédelem módszeréért a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája és az univerzitás Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriuma, egy új típusú forgóvázért a Ganz Motor Kft., egy speciális vízkezelő módszerért pedig a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. A 32. Magyar Innovációs Nagydíjat az Egis Gyógyszergyár Zrt. nyerte el érelmeszesedés kockázatát csökkentő kombinációs gyógyszeréért.

Korábban írtuk