Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, Archív
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án
Hirdetés

A Technológiai és Ipari Minisztérium az atv.hu-nak reagált Manfred Weber gázelosztásra vonatkozó ötletére, valamint Orbán Viktor elleni támadására – írja a Mandiner.

„A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát. A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad. Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség”

– reagált az atv.hu megkeresésére a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjújában azt mondta: igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban. A kötelező érvényű energiaszolidaritás jegyében Weber azt is felvetette: az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni és a földgázbeszerzést is közösen kellene végezni az EU-tagországoknak.

„A kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában”

 – szögezte le válaszában a minisztérium. Weber azt is nyilatkozta az interjúban: elege van abból, hogy Orbán Viktortól függenek az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések. A tárca erre úgy reagált,

Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról. Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk