Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: MTI, Kovács Tamás


Fotó: MTI, Kovács Tamás

Lázár János kifejtette, hogy a V4 elnökségének átvétele után Európában napirendre kerülnek a migráció kérdései. Európa jövője a tét – fogalmazott, hozzátéve: ebben Közép-Európának szerepe, feladata, felelőssége és kötelessége van.
    
Fontosnak tartotta a V4 érdekeinek képviseletét a 2020 utáni uniós költségvetés vitájában is.
    
A tárcavezető egyúttal kijelentette: méltatlannak tartja a Lengyelországgal szemben indított európai bizottsági eljárást, Magyarország mindig kész kiállni és védeni a lengyel érdekeket az „európai politikai hadszíntéren”.

Magyarország visszautasítja migránsfalvak létrehozását Kelet-Európában
Magyarország a leghatározottabban visszautasítja az unió határainak megnyitását és a migránsfalvak Közép-Kelet-Európába telepítését – jelentette ki a miniszter.

Az Európai Parlament zöldfrakciója vezetőjének telepesekre vonatkozó javaslatával kapcsolatban hangsúlyozta, minden országnak joga van ahhoz, hogy meghatározza, mi történik a területén, állampolgárai kivel élnek együtt.
    
Szerinte az elmúlt egy évben nem történt olyan terrorcselekmény Európában, amelynek ne lett volna köze a bevándorláshoz. Ezeket a terrorcselekményeket első vagy második generációs bevándorlók követték el – tette hozzá.
    
A miniszter elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök ezért az Európai Tanács mostani ülésén amellett lesz, hogy Európában fokozott biztonsági együttműködés alakuljon ki, gyorsuljon fel Európa védelmi képességeinek megerősítése, a közös európai hadsereg kialakítása.

A kormány ellenzi a családegyesítés liberalizálását
Lázár János kifejtette, hogy az Európa Tanács (ET) meghirdette a bevándorló családok újraegyesítésének programját, amely szerinte súlyos kihívást fog jelenteni.
    
Az ET liberális megszólalói a korlátok nélküli könnyítés mellett érvelnek, míg Magyarország szerint a szülőföldjükön kell újraegyesíteni a családokat – magyarázta a különbséget a tárcavezető, aki szerint noha a nyári időszakban lelassulnak a döntéshozatali folyamatok, a mechanizmusok a határok megnyitása felé tolódnak.

A következő tanévben egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet
A következő tanévben már egymillió gyermek kapja ingyen a tankönyveit – közölte a miniszter.

Hozzátette, hogy 2013-ban még 614 ezer volt a jogosultak száma.
    
Beszámolt arról is, hogy a kormány az idén is gondoskodik a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről, ez 208 ezer gyermeket érint. 
    
Erzsébet-táborokban 100 ezren vehetnek részt idén nyáron, a Határtalanul programban pedig 35 ezren utazhatnak a Kárpát-medence különböző régióiba – tette hozzá.

Nem számít váratlan fordulatra vagy sikerre a plakáttörvény szavazásán
Kifejtette: készek lettek volna ellenzéki javaslatok befogadására, de „az ellenzék meghátrált”. Vannak még egyeztetések, de nem hiszi, hogy a kétharmados többség megteremthető – mondta, hozzátéve: a Fidesznek abban van felelőssége, hogy feles törvényekkel is garantálni lehessen az átláthatóságot.
    
Ne „politikai strómanok” üljenek a parlamentben, hanem álljon ki nyíltan, akinek javaslata vagy kérése van – hangoztatta, utalva a Jobbik plakátkampányára.
    
Kérdésre azt is közölte: tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érkezik haza Brüsszelből a pénteki szavazásra.

MTI, demokrata.hu