Az Európai Néppárt (EPP) két alelnöke is Magyarországnak szentelte a figyelmét, nem is akármilyen módon. Az első impulzus Jukneviciene Rasa litván EP-képviselőtől, az EPP egyik alelnökétől érkezett. Rasa demokratikus értékeket nélkülöző véleménye szerint:

Hirdetés

„Kezdjünk el gondolkodni Magyarország szavazati jog felfüggesztésének eljárásán. Ügyvédeinknek meg kell találniuk a jogi utakat, hogy megállítsák a kívülről és belülről jövő rombolást.”

A felszólalást Rasa az Európai Bizottságnak címezte, és képzelt párbeszédet is folytatott a szavazóival, amikor azt igyekezett bebizonyítani, hogy mennyire aggódnak Európa polgárai Magyarország miatt.

„Kinek dolgozik Orbán? Putyinnak? Miért nem tesz semmit az EU, hogy megállítsa őt? Nem látják, hogy belülről pusztítják el az EU-t?” – idézte állítólagos tapasztalatait. Eredeti felszólalásában azért említhette a jogászokat, mert szerinte az unió eszköztárát kell megerősíteni Orbán Viktor megállítására.

Korábban írtuk

A román Muresan Siegfried, szintén EPP-alelnök is az Európai Bizottságot kérte, hogy ne tűrje a zsarolást Magyarországtól.

Muresan azt kifogásolta, hogy Magyarország nem támogatja, hogy az Ukrajnának szánt támogatásokat a költségvetésbe építve, ötvenmilliárd eurós értékben szervezze meg az EU.

A román EP-képviselőnek tényleg nagyon becsípődhetett most hazánk, hiszen egy a spanyol körülményekre reflektáló hozzászólásban is Magyarországot említette mint példát a jogállamiság elleni támadásra, írja a Magyar Nemzet.