Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Deutsch Tamás, és az Európai Parlamentben megnyitott, az oktatásnak az antiszemitizmus elleni küzdelemben betöltött szerepéről szóló kiállításon példanélkülinek nevezte Izrael polgári lakossága, nők, gyermekek és idős emberek ellen október 7-én elkövetett terrortámadást.

„Mindannyiunk felelőssége, hogy soha többé ne történjen meg hasonló eset. Meg kell törnünk a gyűlölet spirálját, fel kell számolnunk az ismerethiányból táplálkozó, az ellenségeskedéshez vezető félelmet, és véget kell vetnünk a nemzedékek óta folyó erőszaknak a Közel-Keleten” – fogalmazott.

Az EU-képviselő elmondta, a magyar kormány együttműködik a Tett és Védelem Alapítvánnyal az iskolai tankönyvek zsidósággal kapcsolatos tartalmainak megalkotásában, ezáltal a zsidó közösségnek közvetlen beleszólása van a nemzeti alaptanterv tartalmába.

„Fel kell ismernünk, hogy az antiszemitizmus elleni fellépéshez nem elégségesek a politikai jelszavak, hanem hathatós cselekvésre van szükség. A kiállításon bemutatott módszer, amely az iskolai oktatáson keresztül formálja a fiatalok zsidósággal kapcsolatos ismereteit, egy bevált és eredményes eszköz az antiszemitizmus felszámolásáért folytatott küzdelemben. Egy magyar innováció, amely a világ hasznára lehet – tette hozzá beszédében Deutsch Tamás.

Korábban írtuk

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője beszédben elmondta, a kiállítás azt mutatja be, hogy a vallási közösségekkel folytatott párbeszéd miként szoríthatja vissza az antiszemitizmust az oktatáson keresztül.

A bemutatott intézkedések igazolják, hogy az iskolai oktatás a demokrácia, a nemzeti identitás és a megértés értékeinek ápolásáról is szól. Az állam felelőssége az antiszemitizmus elleni küzdelem biztosítása az osztálytermekben – hangsúlyozta. A gyűlölet felszámolása érdekében párbeszédre is szükség van úgy a vallási közösségekkel, mint a vallási közösségek között. Az osztálytermek olyan helyek, ahol a megértés elősegíthető, azon keresztül pedig elérhető az elfogadás – tette hozzá Hölvényi György.

Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára beszédében kijelentette: Magyarország az elmúlt évtizedben a biztonság, a tisztelet és a kulturális fejlődés országává vált a magyarországi zsidó közösség számára. Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa, ami azt jelenti, hogy az ország az egyik legbiztonságosabb a zsidó közösségek számára is. A kormány az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető politikájának köszönhetően a zsidók biztonságban élhetnek, szabadon sétálhatnak az utcákon, használhatják vallási jelképeiket éjjel és nappal, zsinagógában istentiszteleteket tarthatnak biztonsági intézkedések nélkül – mondta.

Magyarország kormánya többször is kinyilvánította megingathatatlan elkötelezettségét a zsidó közösség védelme mellett az antiszemita erőszakkal, a kirekesztéssel és a gyűlöletbeszéddel szemben. A magyar kormány sokat tett az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében az oktatás területén is, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem új stratégiáján dolgozik, készül a jövő évi megemlékezésekre a holokauszt 80-as évfordulója alkalmából, és anyagilag támogatja a zsidó kulturális tevékenységeket és intézményeket. Magyarország Izrael mellett áll a terrorizmus elleni harcban, és minden nemzetközi fórumon zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – szögezte le.

Az államtitkár szükségesnek nevezte, hogy Európa megerősítse elkötelezettségét a 2000 éves európai zsidó-keresztény együttélés megőrzése mellett, és világossá tegye, hogy az antiszemitizmust ki kell űzni Európa minden szegletéből. ”Az antiszemitizmusnak nincs helye társadalmainkban„ – tette hozzá Panyi Miklós.