Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Dzsuanser Burcsuladze georgiai védelmi miniszter a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hotel Hadikban 2021. november 18-án
Hirdetés

Benkő Tibor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a magyar kormány támogatásáért nem jár külön köszönet, hiszen a georgiai és a magyar kormány hasonló európai értékeket képvisel. Továbbá közösek a szándékaik és céljaik, hogy a rendkívül törékeny nemzetközi helyzetet stabilizálni tudják – szögezte le.

Hasznosnak és hatékonynak nevezte a georgiai kollégájával folytatott megbeszélést. Kiemelt témák voltak: a kaukázusi térség, valamint a Nyugat-Balkán biztonsága és stabilitása, továbbá Magyarország regionális szerepe. Áttekintették napjaink és a jövő kihívásait – mint például a pandémiás helyzet -, melyek kezeléséhez közös erőfeszítések kellenek – tette hozzá. Megerősítették korábbi megállapodásukat is, mely szerint a két ország segíti egymást a katonák kiképzésében, felkészítésében.

Dzsuanser Burcsuladze georgiai miniszter tájékoztatása szerint náluk csaknem 90 százalékos a katonák átoltottsága – ismertette Benkő Tibor, hozzátéve: Magyarországon is hasonló ez az arány, így a magyar katonák védettsége magasnak nevezhető. Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a két ország eddigi együttműködéséért, melynek révén többek között magyar fiatalok is tanulhatnak Georgiában. Fontosnak nevezte továbbá a két ország szakértőinek közös tanácskozásait.

Dzsuanser Burcsuladze mindenekelőtt azért mondott köszönetet, hogy a magyar kormány támogatja országa euroatlanti csatlakozási törekvéseit. Ebben szerinte fontos szerepe van az ilyen magas szintű találkozóknak is, hiszen ez nyilvános üzenet a NATO és a tagállamok számára egyaránt. Ezen támogatás mellett Georgiában ott vannak a magyar katonák is, hogy segítsék őket ebben a munkában.

Elmondta, hogy a két ország több területen sikeresen együttműködik, például a gazdasági, a kulturális és a védelmi szférában is. Csütörtökön pedig egy együttműködési megállapodást is aláírnak a budapesti NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központtal is (NATO KEKK) – közölte Georgia védelmi minisztere. A két miniszter délelőtt részt vett egy az ellenállóképesség fontosságáról, annak erősítéséről szóló szakmai konferencia megnyitóján is a budapesti Stefánia Palotában.

Itt beszédében Benkő Tibor többek között felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország – a NATO által is megjelölt – déli és keleti fenyegetettség metszéspontjában van, így mindkét irányból érkező kihívásoknak ki van téve. Felidézte: az új Nemzeti Biztonsági Stratégia is rögzítette a célt, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt, illetve a világ tíz legbiztonságosabb országa között legyen. Ehhez a miniszter szerint elengedhetetlen az ellenállóképesség erősítése. Ennek érdekében – mint mondta -, Magyarország már jelentős lépéseket tett, ezt segíti a honvédelmi és haderőfejlesztési program is.

Benkő Tibor kiemelte, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Magyar Honvédségnek is felkészültnek kell lennie az újabb kihívásokra – mint például a tömeges illegális migráció, valamint a koronavírus-járvány -, és az azokkal kapcsolatos feladatok ellátására.

Dzsuanser Burcsuladze elmondta, az ő védelmi stratégiájukban is kiemelt szerepe van az ellenállóképesség megerősítésének. Ez számukra azért is fontos, hiszen ez a képesség a NATO számára is elvárás, és Georgia szeretne erős tagja lenni a szövetségnek – jelezte.

Korábban írtuk