Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond az Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások című konferencián a fővárosi Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2022. október 3-án. Jobbról Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere (j2) és Mészáros József, a Károli Gáspár Református Egyetem Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karának dékánja. MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

Hornung Ágnes a hegyvidéki önkormányzat, a HÉTFA Kutatóintézet, a Magyar Urbanisztikai Társaság valamint a Barankovics Alapítvány szervezésében megrendezett Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások című konferencián azt hangsúlyozta: korántsem biztos, hogy a 65 év felettieknek a hátralévő idő ne tartogatna lehetőségeket, és új felfedezéseket. A hozzátartozókon és a társadalmon is múlik, hogy ezeknek az élményeknek az elérését mennyire tudják megtámogatni.

Az államtitkár arról beszélt, hogy folyamatosan emelkedik a társadalom átlagéletkora, ami azt bizonyítja, hogy a tudomány egyre nagyobb eséllyel veszi fel a harcot az időskor problémáival. A magyarországi adatokról szólva azt mondta: a lakosság 20 százaléka, vagyis minden 5. ember elmúlt 65 éves. Hozzátette, világviszonylatban megfigyelhető, hogy emelkedik a várható átlagos élettartam, ami a nők esetében 79, a férfiak esetében 72 év.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az egészségben eltöltött évek száma mindkét nem esetében közel hét évvel kevesebb, mint a várható élettartam. Ezt a „hézagot”, a szociális védőháló segítségével lehet befoltozni, aminek több módja van, és amelyet a kormány igyekszik folyamatosan bővíteni – tette hozzá.

Példaként említette a szűrő- és prevenciós programokat, korai felismeréssel ugyanis a betegségek jobban kezelhetők. Rendkívül fontosnak nevezte az önálló életvitel fenntartását, amit többek közt az akadálymentes környezet kialakításával tudnak támogatni. Szükségesnek nevezte a támogató közösségek megerősítését is, hogy azok, akik egyedül, netán a külvilágtól elszigeteltebben élnek, ne kerüljenek a társadalom peremére.

Korábban írtuk

Hornung Ágnes szerint gyakran hallható közhely, hogy az időskor a jól megérdemelt pihenés ideje. Vannak azonban olyanok, akik szeretnék ezt az időszakot is aktívan tölteni – tette hozzá. Az államtitkár rámutatott: itt nem feltétlenül csak keresőtevékenységre kell gondolnunk, hanem például önkéntességi programok indítására is. Fontos, hogy az időseknek is legyenek céljaik, hasznosnak érezzék magunkat, és az önkéntesség a társadalmi hasznosság egyik pillére.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere beszédet mond az Idősödő társadalom: lehetőségek és kihívások című konferencián a fővárosi Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2022. október 3-án. MTI/Illyés Tibor

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere (Fidesz) többek közt arról beszélt, hogy még a járvány előtt döntöttek a konferenciáról, amelynek célja, hogy a jó gyakorlatokat megtanulják egymástól.

Beszámolt arról, hogy a mintegy 60 ezres lakosságú kerületben 15 ezren 65 év felettiek, de magas a 80 év felettiek száma is. Elmondta, kulturális szalont működtetnek a kerületben, amit tudatosan nem nyugdíjas klubnak neveznek, és amelynek nem célja, hogy rentábilis legyen. Évente 3500 rendezvényt tartanak itt, és a céljuk, hogy minél több lakost elérjenek.

Megemlítette a sportolási lehetőségeket, és azt, hogy intézményes formában működtetnek szűrőprogramot, kardioösvényen mérnek meghatározott pontokon pulzust, amivel már százak életét mentették meg, mert időben kiderült a keringési megbetegedésük. Bevezették a kerületben az úgynevezett zöld receptet, ami azt jelenti, hogy receptre írják fel a lakosoknak a sportolást, sétálást – számolt be a polgármester.