Az Európai Parlament és a magyar kormány politikai vitáitól függetlenül, a Sargentini-jelentés megállapításaival ellentétben Magyarországon nincsenek veszélyben az európai uniós alapértékek, ezért nem indokolt az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítása – jelentette ki Varga Judit államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, illusztráció

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, az Európai Parlament a magyar kormány következetes bevándorlási politikája miatt támadja Magyarországot. A kormány azonban nem enged a nyomásgyakorlásnak és nem változtat migrációs politikáján, mivel a 2018-as országgyűlési választásokon többek között e politika folytatására kapott kétharmados felhatalmazást – húzta alá.

Varga Judit Brüsszelben, valamint az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének alkalmából Strasbourgban folytatott egyeztetéseket az EP több képviselőjével, valamint Navracsics Tibor uniós biztossal és Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel miniszterrel a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentéssel kapcsolatban.

Az államtitkár elmondta, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) képviselői üdvözölték, hogy a magyar kormány az eddiginél is nagyobb figyelmet szentel az uniós ügyeknek és nyitottnak mutatkoztak a szoros együttműködésre. Kijelentette, hogy a megbeszéléseken az EP-képviselők többsége egyetértett a magyar kormány azon értékelésével, amely szerint a Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő vezetésével készülő jelentés politikai okokból, valós jogi érvek nélkül és jórészt már korábban lezárt ügyek miatt támadja Magyarországot.

Az államtitkár kiemelte, a készülő jelentés túl akar terjeszkedni az uniós kompetenciákon és olyan területeken kéri számom a jogállamiságot, amelybe nem jogosult beleszólni. Ez lopakodó hatáskörbővítés, amely rossz üzenet más tagállamok számára is – tette hozzá.

Több európai parlamenti képviselő személyes támogatásáról biztosította Magyarországot és üdvözölte a magyar kormány következetes migrációs politikáját – mondta Varga Judit.

Az Európai Parlament tavaly májusi plenáris ülésén fogadott el határozatot, amelynek értelmében a testület megkezdte az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek rendszerszintű súlyos megsértésének. Az EP utasította a LIBE-t, készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

A LIBE várhatóan június 25-én, míg az EP szeptemberben esedékes plenáris ülésén szavaz a Sargentini-jelentésről.