Perbeszédek hangzottak el kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Momentum bukott volt elnöke, Fekete-Győr András és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz büntető perében. Az ügyész mindkét politikus bűnösségének a megállapítását és elítélését kérte. A védők felmentést indítványoztak. A vádlottak, bár jelen voltak, ám meg sem szólaltak, az utolsó szó jogán azonban még május 26-án megszólalhatnak majd. Erre a napra tűzték ki ugyanis az ítélethirdetést – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A két momentumost hatóság tagjai elleni erőszakkal vádolják. A vád szerint Szarvas szimpla párttagként, Fekete-Győr pedig a párt elnökeként támadt a rendőrökre. A vádhatóság videófelvétellel bizonyítja is, hogy valóban törvénysértő módon, agresszívan léptek fel az egyenruhások ellen.

A másodrendű vádlottra, Fekete-Győr Andrásra társtettesként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kéri a vádhatóság. A vád lényege szerint 2018-ban a budapesti Kossuth téren ő, és a volt DK-s, majd a Momentumba emigrált Szarvas demonstráció címén füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket. Szarvas még dulakodott is, és gázspray-vel fújt a rendőrök felé. Őt elsőrendűként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják, és a szabadságvesztés kiszabását kérték rá.

Fekete-Győr András a tüntetés estéjén élő adásban számolt be arról, hogy egy füstgránátot dobott a rendőrök mellé. A Momentum azóta bukott elnöke a tárgyaláson azt hangsúlyozta: ártatlannak tartja magát.

A bíróságon felolvasott rendőrségi vallomásában tettét azzal magyarázza, hogy senkit sem akart bántani, és különben is, a füstgyertyát nem a rendőrök közé hajította, hanem két sor rendőr közé ejtette, nem volt célja a rendőrök megtámadása vagy megsebesítése. Védője ma gyakorlatilag ugyanezzel érvelt a felmentésért.

Az ügyész a perbeszédben hangsúlyozta, Szarvas Koppány Bendegúz elsőrendű vádlott nem ismerte be a vádiratban szereplő bűncselekményeket, de azt elismerte, hogy ők láthatók a felvételeken.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk