Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

A szocialista politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében elmondta, hogy Márki-Zay Péter arról biztosította az uniós intézmények vezetőit, hogy a vezetésével felálló kormány megvédi a korrupciótól az uniós forrásokat.

„Olyan reformokra és társadalmilag fontos ügyekre kell fordítani az uniós forrásokat, amelyek Magyarország fejlődését és nem az Orbán Viktor miniszterelnökhöz kötődő oligarchák gazdagodását szolgálják” – olvasható a levélben.

A kormányfő-jelölt világossá tette a brüsszeli vezetők számára: a helyreállítási források – illetve a hétéves uniós költségvetésben elérhető támogatások – helyes felhasználása egyedülálló lehetőséget jelent Magyarország zöldebb, szociálisan igazságosabb és a digitális kihívásoknak jobban megfelelő jövőjének építésében – tájékoztatott Ujhelyi.

A miniszterelnök-jelölt levelében a többi között azt írta: a vasárnapi választás egyik legfontosabb eredménye az lesz, hogy Magyarország visszatalál az európai útra. Világossá tette, az új magyar kormány egyik első intézkedése lesz az azonnali csatlakozás az Európai Ügyészséghez, ami – mint írta – a most tapasztalt állami szintű korrupcióval szembeni fellépés és az európai integrációban való részvétel fontosságát bizonyítja.

Korábban írtuk

Márki-Zay Péter egyértelműsítette: az általa vezetett kormánynak is bizonyosan sok vitája lesz az Európai Unióval a magyar érdekek hatékony érvényesítése érdekében, azonban az újonnan felálló kabinet őrizni és tisztelni fogja az olyan alapvető európai értékeket, mint a jogállamiság, a média szabadsága, vagy az igazságszolgáltatás függetlensége – tájékoztatott a szocialista politikus.