Fotó: Facebook, képernyőkép
Márki-Zay Péter Bécsben, 2018-ban
Hirdetés

Nagyjából egy esztendővel ezelőtt például arról beszélt: ahogy a melegeket, úgy a genderpropagandát és a migránsokat sem lehet megállítani.

–  Mi egy kicsit bezárkóztunk, lemaradtunk, elmaradtunk a világtól. Ez a bezárkózás, ez a nem nyitottság annyi mindenben megnyilvánul – mondta Márki-Zay Péter 2020 őszén a Gellért Szállóban. – Amikor a technológia, amit az előbb elmondtam, hogy a világon milyen csodálatos szinten fejlődik, mi hogyan reagáltunk a technológiai változásokra? Az egyik a GMO (genetikailag módosított szervezetek – a szerk.). Ugye mi egyből betiltottuk itt, és mondtuk, hogy nincsen GMO. Nem tudom, hogy ebben a hősies kiállás az ismeretlen, rossz és a kockázat ellen, 

tudjuk, hogy mi nem szeretünk beengedni migránsokat se, meg melegeket és genderpropagandát és még mi minden más akar a határoknál megállítani Orbán Viktor, a GMO-t is meg akarja állítani, és pont olyan sikerrel, mint az összes többit. Nem lehet megállítani a GMO-t, nincs olyan már, hogy GMO-mentes vetőmag és a többi. Nincs olyan ország, amely ténylegesen GMO-mentes lenne, és nem is biztos, hogy ez a cél, hanem az, hogy felelősen és okosan használjuk a technológiát és nem az, hogy bezárkózunk és elzárkózunk és sokkal kevésbé legyünk versenyképesek és hatékonyak, mint mások.

De Márki-Zay korábban is nyíltan beszélt arról, hogy szerinte a migránsok integrációjára lenne szükség. 2018 nyarán Bécsben járt, ahonnan Facebook-videóban jelentkezett be.

– Az Európai Unió sajnos az integrációban nem jár élen – mondta a máig elérhető felvételen. – Tehát nyilván Európában is bár nagyon sok kudarc van az integrációban, de vannak sikertörténetek is. 

Én azt szeretném, hogy ha Magyarországon – ahol már most is nagyon sok külföldön született ember él – mi az integrációban lépnénk előre, és gondoskodnánk arról, hogy ezek az emberek ugyanúgy, mint a 100-150-200-300 évvel ezelőtt Magyarországra beköltözött svábok, szászok, ukránok, ruszinok, tótok, vagyis szlovákok, románok, oláhok, szerbek, rácok, tehát ahogy ezeket az embereket tudtuk évtizedek, évszázadok alatt, generációk alatt integrálni, nekünk az a fontos, hogy egy befogadó, szeretetteljes társadalom legyünk, ahol ezek az emberek magyarrá válnak legkésőbb egy-két generáció múlva.

Korábban írtuk

Ezzel összhangban nyilatkozott az egykori valóságshow-szereplő, Osváth Zsolt beszélgetős műsorában is, ahol azt mondta, nincs baja a migrációval.

– Én azt gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy azok az emberek, akik – mint a mi őseink – ideérkeznek hozzánk a Kárpát-medencébe, ebbe a kis országba, azok érezzék jól magukat. Ez a legfontosabb dolog. Váljanak magyarrá – közölte a YouTube-videóban.

– Kanadában is egy-két generáció után, minden nap eléneklik a kanadai himnuszt az iskolában a gyerekek, csak az állami iskolába tudnak menni, megházasodnak más kanadai gyerekekkel, a gyerekeik már angolul fognak beszélni, tehát pillanatok alatt lehet, egy-két generáció alatt integrálni az oda bevándorlókat.

Gyurcsány Ferenc 2015. szeptember 4-én arról beszélt az Országgyűlésben, hogy kötelezettségeink vannak a bevándorlókkal szemben
„Nem szeretném, ha olyan országban kellene élnünk, ahol nem látjuk meg ezekben az emberekben önmagunk képmását, nem szeretném. Önök keresztény pártnak tekintik magukat, azt mondják, értékelvű párt, és az egyik legmeghatározóbb érték a keresztény meggyőződésük. Az önök radikális, nekem viszolygást okozó jobboldali ellenzékük odáig megy, hogy kereszteket is állít az országban. Mégis, nem gondolják azt, hogy ott van a Teremtő mindannyiunkban? Nem gondolják úgy, hogy valamennyiünk a Teremtő által nyilvánított akarat következményei vagyunk? Nem gondolják, hogy a Teremtő egyébként nem akar különbséget tenni közöttünk? Kérdezem én önöket nem gyakorló keresztényként, nem ironizálok önökkel, nem gúnyt kívánok űzni vallásos meggyőződésükből. Azt szeretném önöktől kérdezni, hogy látják-e önök a teremtő Isten képét minden emberben, függetlenül attól, hogy kicsoda vagy micsoda, és érzik-e, hogy van kötelességük velük szemben.”

Mint szerdán megírtuk: Kálmán Olga könyvében is arról beszélt a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy kanadai típusú szereteten és elfogadáson alapuló társadalomra lenne szükség Magyarországon, hogy legkésőbb egy generáció múlva sokkal befogadóbb legyen a társadalom, és a vegyes házasságból született gyerekek is lelkes hazafiakká váljanak.

Annak a meglepő véleményének is hangot adott, hogy összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás egy adott térség gazdasági fejlődésére.

Október 23-i ünnepi beszédében pedig Soros Györgyöt vette védelmébe.

– Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani – mondta szónoklatában Márki-Zay Péter, mintha nem lenne közismert, hogy hazánkban is számos, a spekuláns által is támogatott bevándorláspárti szervezet működik, mint a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért vagy a Magyar Helsinki Bizottság.