Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

Házi rozsdafarkú erdei koncertje fogad bennünket a Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészetének területén megtekinthető Mecsexplorer kiállítás első állomásán. Az Odvas fák megállónál elhelyezett fatörzsbe kukucskálva fészekvideót is láthatunk a karcsú testű, rozsdavörös farkú madár életéről. De hallhatunk és láthatunk kék és széncinegét is, miközben információt gyűjthetünk a mesterséges odvak kihelyezésének fontosságáról.

– A helyszín kialakításának egyik legfontosabb pedagógiai vezérelve volt, hogy a gyerekek saját élményeik által fedezzék fel a természet összefüggéseit és váljanak a környezetüket tisztelő természetjárókká – fejti ki Balogh Bettina, a kiállítás vezetője. – A tárlat a Mecsek növény- és állatvilágának sokszínűségéből, túraútvonalainak kínálatából, kultúr- és ipartörténeti értékeiből próbál ízelítőt adni. Mi is sajátunknak tudjuk érezni dr. Madas László Európa-díjas erdőmérnök gondolatát, amely szerint: „Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy, és nyitott szemmel sétálsz benne.”

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Az angol, horvát és magyar nyelven is megtekinthető tárlatot applikációk teszik még színesebbé és információgazdagabbá. A digitális tartalom alkalmazásával életre kelthetünk néhány, a kiállításon bemutatott állatot: a nagy testű gímszarvast, az éjszaka hőseként is ismert denevért, a föld alatti üregében elrejtőző borzot. A borzvár körül elhelyezett magaslesen VR-szemüvegen keresztül horvát tanösvényeket járhatunk be, miközben szarvasok és vaddisznók közelítenek felénk a vadregényes tájon.

Kedvcsinálóként jókora interaktív digitális terepasztal szemlélteti a Mecsek hegységet szinte pókhálóként át- meg átszövő kiránduló-útvonalakat. A közelben ugyanis jó néhány bakancskímélő és bakancskoptató nemzeti és nemzetközi túrahelyszín is megtalálható, köztük az Országos Kék Kör, a Dél-dunántúli Piros Túra, valamint a Mecseki Zöld Túra és Zöld Út. Ezeken az útvonalakon kora tavasszal medvehagyma leveleiből áradó fokhagymaillat kíséri az utunkat.

Korábban írtuk

A Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra-rezervátum területeként is jegyzett vidéken zakatol a keskeny nyomtávú erdei kisvasút, a népszerű „Zselici Csühögő”. De a Mecsekerdő Zrt. kezeli hazánk első erdei környezetben épített kalandparkját, az Árpádtetői Erdészet területén található Mecsextrém Parkot is.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Továbbsétálva a kiállítás Betyár-tanyájára egy olyan valósághűen kialakított kulcsos turistaházba jutunk, amelyből több is található a Mecsekben. A pihenőház gasztróterminálján kalandozva megtudhatjuk, hogy milyen vadnövények játszottak egykor fontos szerepet az itt élő emberek mindennapi életében. A kukoricacsuhé például az ágymatrac kitömésére szolgált, az óriás zsurlót súrolásra használták, az erdei mályvából meg köhögéscsillapító szirupot készítettek. De virtuálisan mi is előállíthatunk magunknak gyógyelixírt a növényekből és termésekből, amiket az erdő kínál.

A bemutatót sok-sok játékelem, kockapuzzle, kifestő, infografika, kvízkérdés teszi még izgalmasabbá minden korosztály számára.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Balogh Bettina elmondja, hogy a Mecsek Discovery Centernek oktatási és idegenforgalmi funkciója is van. A látogatóközpont felső szintje a csaknem harmincéves szakmai múltra visszatekintő erdei iskolának ad otthont. A Mecsexplorer interaktív kiállítást pedig az alsó szinten lehet megtekinteni.

Maga az épület magyar–horvát nemzetközi együttműködés nyomán jött létre. A horvát határ menti térségben található Bilogora, valamint a Mecsek hegység, illetve a Dráva vízgyűjtő területe különösen változatos természeti és kulturális örökséget felvonultató úgynevezett Interreg, vagyis kiemelt uniós fejlesztési terület. Háttérben a 900 éves közös történelmi múlttal, a Pécs és Pitomacsa központtal megvalósuló beruházások azért jöttek létre, hogy a gazdaságélénkítő idegenforgalmi lehetőségek még inkább kiszolgálják a modern turisztikai igényeket.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Az Interreg övezetben megvalósuló EAGLE pályázat célja, hogy a határ két oldalán fekvő térségek új helyszínek turizmusba való bekapcsolásával minél több látogatót vonzzanak. Mint ahogyan az országhatárokat nem ismerő, azokat több tucatszor is metsző Dráva folyó öleli át a szomszédos övezeteket, úgy fogja össze az EAGLE program a Bilogor és Mecsek hegység idegenforgalmi látnivalóit. Erre utal a mottó is: határokon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak.

A Dráva „zöld öve”

Az Ausztriát, Horvátországot, Magyarországot, Szerbiát és Szlovéniát összekapcsoló Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva-torkolat feletti Duna-szakasz Európa ökológiailag egyik legegységesebb összefüggő folyórendszere. A folyók egy 700 kilométeres zöld övet formálnak, összekötve az öt ország több mint egymillió hektáros, természeti és kulturális szempontból egyaránt jelentős régióját. A terület hazánkat és Horvátországot érintő szakaszát 2012-ben hivatalosan is nemzetközi védelem alá helyezték, Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló UNESCO Bioszféra-rezervátumként. A rezervátumhoz azóta Ausztria, Szerbia és Szlovénia is csatlakozott. A világon egyedülálló, ötoldalú nemzetközi kezdeményezésként létrejött Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum tevékenysége az élőhelyvédelemtől a holtágak és mellékfolyók stabil vízellátásán át az idegenforgalmi beruházásokig számos területet felölel.