Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív)
Hirdetés

A Magyar Falu Programot a szükség hívta életre, ezért 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett egy olyan összetett tervet, amely kifejezetten a helyi, kistelepülési igényekre és problémákra kínál megoldást – emlékeztetett.

A teljes Magyar Falu Program kétéves költségvetése meghaladja a 350 milliárd forintot, amely tisztán állami támogatás, azaz Magyarország kormányának támogatása a központi költségvetésből. A kedvezményezettek jelen pillanatban a magánszemélyek, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások, az egyházközségek, az iskolafenntartó tankerületi központok, a civil szervezetek és a hazai, alacsonyabb rendű úthálózat fejlesztéséért és karbantartásáért felelős állami cégek.

A program három pillére egymást kiegészítve erősíti a falvak vonzerejét. A vidéki otthonteremtést segítő falusi CSOK keretében a vissza nem térítendő támogatást közel 16 ezer, kistelepülésen élő vagy falura költöző család igényelte, több mint 83 milliárd forint értékben – ismertette.

A falusi útalap keretében a rossz állapotú, akár 30-40 éven keresztül elhanyagolt mellékutak felújítására két év alatt közel 122 milliárd forint forrást biztosított az állam, amely 1300 kilométernyi útfelújítást és burkolatjavítást jelent – olvasható a közleményben.

Korábban írtuk


A pályázati rendszerben támogatott, a helyi életminőség javítását célzó, kisléptékű falusi fejlesztések, valamint a civil szervezeteket segítő felhívások keretében a két év során a nyertes pályázatok száma meghaladja a 12 ezret, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot. A jogosult települések közel 98 százaléka nyert már támogatást legalább egy, helyben fontos fejlesztés megvalósítására, valamint közel 1600 civil szervezet kapott mentőövet tevékenysége segítéséhez – részletezte a kormánybiztos.

A polgári kormány bízik a magyar vidékben, hisz a vidéki emberek tehetségében és szorgalmában, ezért a Magyar Falu Program új elemekkel és még nagyobb lendülettel folytatódik jövőre. A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a kistelepülések számára és a vidéki emberek, a vidéki Magyarország fejlesztésére. 2021-ben bővül a falusi CSOK, nagyobb számban kerülnek felújításra a mellékutak, folytatódnak a pályázatok, és támogatást kapnak a falusi kisboltok is – zárul a közlemény.