Valóságos kommentáradatot váltott ki a német újságok internetes kiadásaiban és a közösségi médiában a dollárbaloldal által Budapestre importált agresszív szélsőbaloldali aktivisták februári brutális támadássorozata.

Hirdetés

Az Origo cikksorozatának harmadik részéből kiderül, hogy a német társadalom döntő többsége megelégelte a baloldali erőszakot és az ottani hatóságok tehetetlenségét, miközben méltatják a magyar igazságszolgáltatást és a hazai bűnüldöző szervek munkáját.

Erős visszhangot váltott ki a támadássorozat

A német nyilvánosságban erős visszhangot váltott ki a nemzetközi szélsőbaloldali aktivisták brutális budapesti támadássorozata februárban. Nem csupán erőszakos akciókról van szó, a német jogállam alapjait is támadják a baloldali szélsőségesek.

Magyar és külföldi állampolgárokat vertek félholtra

A bűnszervezet létrehozásával is megvádolt Lina Engel annak a Hammerbande nevű, célzottan egyes személyek ellen irányuló kegyetlen támadásokra szakosodott csoport vezéralakja, amelynek tagjai a dollárbaloldal közreműködésével a magyar fővárosba érkeztek az 1945-ös budai kitörés emlékére rendezett radikális jobboldali eseményre.

Február 9. és 11. között a város különböző pontjain megszervezett támadásokban félholtra vertek magyar, illetve külföldi állampolgárokat. A magyar rendőrség gyorsan lépett, már február 11-én elfogtak négy gyanúsítottat, majd letartóztatásba helyezték őket.

Egyikük, D. Krisztina, a Párbeszéd parlamenti képviselője, Jámbor András vezette szélsőbaloldali szervezet, a Szikra Mozgalom tagja. Jámborék tagadják, hogy a nő részt vett volna bármilyen erőszakos akcióban. D. Krisztinát később ugyan szabadlábra helyezték, de – a dollármédia állításaival ellentétben – továbbra is gyanúsított az eljárásban. A többiek – egy német férfi, illetve egy német és egy olasz nő – letartóztatásban vannak Magyarországon.

Szokatlan a németek számára a hatóságok gyors fellépése

A magyar rendőrség határozott és gyors fellépése a szélsőbaloldali merénylők ellen szokatlan a német közvélemény számára, de mint a reakciókból látható, a nagy többség kitörő örömmel fogadta.

A közösségi oldalakon sorjáztak az olyan írások, kommentek, amelyek szembeállították a német hatóságok tehetetlenségét, a „kesztyűs kéz” politikáját a magyarok hatékony fellépésével. Az SFN nevű blogon arról írtak, hogy szélsőbaloldali terrorhálózatot számoltak fel Magyarországon. A cikk úgy méltatta a magyar rendőrséget, hogy egyből odaszúrt a német hatóságoknak is, akik elnézőek a lipcsei Lina Engel vezette szélsőbaloldali terrorcsoporttal szemben:

– Magyarországon példátlan erőszaksorozat után a hatóságok – ellentétben a többnyire bal szemre vak németekkel – lecsaptak.

A portál szerint a letartóztatott baloldali szélsőségeseket súlyos büntetés fenyegeti, most nem bízhatnak az igazságszolgáltatás engedékenységében, mint Németországban – a megfigyelők úgy vélik, 6 és 8 év közötti börtönbüntetés is várhat rájuk. Mint megjegyezték: Magyarországon más idők járnak.

A magyar igazságszolgáltatás szigorát méltatják

Arra, hogy a német társadalom nagy része már megelégelte a politikai elit és az igazságszolgáltatás elnéző magatartását az erőszakos, felforgató baloldali szélsőségesekkel szemben, a vezető lapok cikkei alatt olvasható kommentek is bizonyítékul szolgálnak.

A németek egyúttal méltatják a magyar államot, a törvénykezést, helyesnek ítélik, hogy itthon szigorúbb elbánásban részesülnek az erőszakos bűnelkövetők, mint Németországban.

A Die Welt egyik olvasója úgy fogalmazott:

– Nézzük meg, hogyan kezelik a német erőszakos bűnözőket Magyarországon, talán még tanulhat valamit a Német Szövetségi Köztársaság igazságszolgáltatása.

Ugyanitt egy másik kommentelő azt írta:

– Magyarországon – Németországgal ellentétben – tulajdonképpen a bűneiknek megfelelő büntetést kaphatnak.

Hasonló véleményt fogalmazott meg az a német olvasó is, aki szerint évekre börtönbe zárják majd a tetteseket, hogy valódi büntetést kapjanak. Hozzátette:

– A magyar intézményeket minden bizonnyal szigorúbban vezetik, mint a németeket.

A további részletekről Origo oldalán olvashatnak.

Korábban írtuk