Fotó: MTI/Soós Lajos
Kövér László, az Országgyûlés elnöke és Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke az 1956. október 25-i Kossuth téri sortûz áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen 2023. október 25-én
Hirdetés

A Kossuth Lajos téren, az 1956-os emlékhelyen megtartott megemlékezésen több ’56-os szervezet is képviseltette magát. Beszédében Sömjéni László Géza felidézte az 1956. október 25-én történteket, egyebek mellett azt, hogy a békésen gyülekező emberek eleinte még beszélgettek, barátkoztak a helyszínen megjelenő szovjet harckocsik katonáival, és nem volt jele annak, hogy bárki a tömegbe lövetne. A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke hangsúlyozta: az biztos, hogy a vérengzés az Államvédelmi Hatósághoz (ÁVH), illetve az azzal együttműködő szovjet fegyveres erőkhöz köthető, konkrét felelősöket azonban azóta sem sikerült megnevezni.

Azt sem tudni, hogy pontosan hány áldozata volt a sortűznek, a hivatalos adatok nyolcvannyolc halottat, és körülbelül kétszáz sebesültet említenek – fűzte hozzá. Sömjéni László Géza emlékeztetett arra, hogy országszerte hatvankét helyen lőttek a tömegbe a forradalom október 23-i kitörése után, annak leverése közben. Azokon a helyeken, ahol magyar honvédtisztek vezették a katonákat, egyetlen helyen sem volt halálos áldozat, mert csak figyelmeztető lövések dördültek el, ahol azonban az ÁVH is beavatkozott, ott minden esetben voltak halottak – hívta fel a figyelmet. Az október 25-i vérengzés áldozatai előtt tisztelegve, a történtek 67. évfordulóján az ’56-os szervezetek koszorút helyeztek el az emlékhelyen.

Korábban írtuk