Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (archív)
Hirdetés

László Imre, a DK egészségügyi szakpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a Népszava információjára hivatkozott, amelyik szerint rendkívüli felmondást helyezett kilátásba október elsejére a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 baleseti sebésze, amennyiben a kormányzat nem teljesíti korábbi ígéreteit.

A parlamenti képviselő azt mondta, ha ez bekövetkezik, akkor október elsején gyakorlatilag összeomlik a főváros traumatológiai ellátása. László Imre hangsúlyozta, a traumatológusi is a hiányszakmák közé tartozik.

Nyilatkozat a sajtóban megjelent „Leállhat a baleseti ellátás: ultimátumot adtak a traumatológusok” címen megjelent hírről (OS)
A Népszava online-ban a mai napon a fenti címen megjelent publikáció sajnálatos módon még a Magyar Traumatológus Társaság (MTT) közgyűlése előtt került publikálásra, ezért az érdemi információt nem tartalmazhat.
Az MTT Elnöksége határozottan elhatárolódik a fenti publikációtól.
Határozottan visszautasítjuk azt az állítást, mely szerint „2019. szeptember 1-én, sem azt követően semmi nem történt”.
Az MTT Közgyűlése által megválasztott tárgyaló bizottság több hónapos közös munkával egyeztetett az EMMI-vel, mely során kidolgozásra került a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosítása.
A módosítások megvalósítására az egészségügyi tárcától határozott ígéretet kaptunk.
Az MTT mai közgyűlésének határozatáról az MTI-t tájékoztatjuk.
A Magyar Traumatológus Társaság kizárólag a betegek érdekeit szem előtt tartó szakmai munkát végez, és határozottan elhatárolódik bármiféle politikai megnyilvánulástól.

Kecskemét, 2019. szeptember 27.

Dr. Wiegand Norbert
az MTT Elnöke

A kormánynak be kell ismernie és ki kell hirdetnie az egészségügyi válsághelyzetet, mert az országnak joga van tudni, hogy az egészségügy már csak akadozva működik – fogalmazott. A következő lépésben emelni kell az orvosok, az ápolók és a kórházi dolgozók bérét, rendkívüli eszközbeszerzéseket kell elrendelni és maradéktalanul ki kell fizetni a kórházak adósságát – tette hozzá.

A politikus bírálatként azt mondta, soha nem fordított ilyen keveset kormány az egészségügyre, mint a mostani. A kormányzat GDP arányosan a költségvetés 6,9 százalékát költi az ágazatra, miközben az uniós átlag 9-10 százalék között van – mutatott rá.

Kérdésre válaszolva László Imre kijelentette, amennyiben a 68 orvos felmond, akkor a többi, traumatológiai esetekkel is foglalkozó fővárosi kórház nem lesz képes ellátni a betegeket.

Sajtóközlemény (OS)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nagyra becsüli a traumatológusok munkáját, amit a mindennapokban a betegek érdekében tesznek. Elismerésre méltó az a hozzáállás is, amit a Magyar Traumatológus Társaság Közgyűlése által megválasztott tárgyaló bizottság az EMMI-vel való folyamatos és eredményesen lezárult egyeztetéseken tanúsított.
Ugyanakkor szeretnénk emlékeztetni mindenkit arra, hogy 2007-ben éppen a második Gyurcsány-kormány szüntette meg az országos traumatológia csúcsközpontját, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet, melynek feladatkörét finanszírozás nélkül olvasztották be a Péterfy Sándor utcai Kórházba.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma