Mellkasi központ
Hirdetés

A világszínvonalú mellkasi műtétek területén is nemzetközileg elismert magyar onkológia vezetője, Kásler Miklós professzor miniszteri kinevezése után akkori helyettese, Polgár Csaba professzor, főigazgató közleményében a következőképpen reagált: „A jelenleg is zavartalanul működő programról, az abban részt vevő kiváló szakemberekről és a volt és jelenlegi vezetésről súlyosan sértő, félrevezető információkat tartalmazó kijelentésektől a vezetők és az érintett kollégák nevében elhatárolódunk.”

Miért támadja azt a magyar orvoscsoportot, általuk pedig a magyar egészségügyet Lang doktor, aki maga is anyagilag, erkölcsileg magasan elismert „külföldi külsőse” volt éveken át egészen távozásáig a programnak? De ha mégis oda piszkít, ahonnan evett, miért éppen most teszi? Most, amikor alig egy hónap múlva adják át a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök személyes közreműködésével azt a saját fejlesztésű, világszínvonalú tüdőtranszplantációs központot, amely hárommilliárdból épül az Országos Onkológiai Intézet területén? Véletlen egybeesés? Szándékos időzítés? Vagy önteltség, sértettség, esetleg kicsinyes politikai bosszú?

Dr. Polgár Csaba
Dr. Elek Jenő

Az oroszok még ki sem mentek Záhonynál, amikor hazai orvosok már arról beszéltek, jó volna a tüdőátültetés területén is előbbre lépni. De nem léptek. A rendszerváltást követően az oroszok után még néhány magyar kormánynak is távoznia kellett ahhoz, hogy a tüdőtranszplantáció hazai megteremtését 2015-től a Fidesz-kormány kiemelt egészségügyi prioritásként kezelje és támogassa, a mai napig.

Korábban írtuk

– Úgy bő öt esztendeje Széll Ágoston, az egyetem akkori rektora eljött Kásler Miklóshoz, az onkológia akkori első emberéhez, és arra kérte, hogy a tüdőtranszplantációs program műtéti és intenzív terápiás részét az intézetünk végezze – kezd a napjainkra méltatlan vihart kavaró történetbe Polgár professzor. – Bár ez nem volt az intézet profilja, Kásler Miklós professzor úr felmérte a mellkassebészeti és intenzív terápiás képességeinket, és a magyar orvostudomány és annak nemzetközi rangja érdekében elvállalta az első magyar tüdőátültetés felelősségét. A sebészi területre dr. Rényi-Vámos Ferencet, az aneszteziológiai-intenzívre dr. Elek Jenőt jelölte ki, majd szerződést kötött az egyetem rektorával. Az elkötelezett együttműködés eredményeként rekordidőn belül, a kormány egymilliárdos támogatásával megteremtette az intézet vezetése a szükséges személyi és tárgyi feltételeket, miközben felvettük a kapcsolatot a Bécsi Orvostudományi Egyetemmel, ahol világszínvonalú tüdőtranszplantációs központot vezet Walter Klepetko professzor úr, és akinek egyik vezető sebésze lett a kilencvenes években odakerült, magyar származású Lang György.

Nem kellett kétszer mondani, Lang szívesen jött, ahogy dr. Rényi-Vámos Ferenc sebész főorvos és dr. Elek Jenő intenzív terápiás főorvos és kollégáik is szívesen mentek többször is Bécsbe tapasztalatokat gyűjteni, valamint az átültetés előkészítését, kivitelezését és az utógondozás csapatmunkáját tanulmányozni. A nemzetközi és lelkes együttműködés eredményeként már 2015 decemberében sor került a magyar medicina egyik történelmi léptékű vállalására, az első magyar tüdőátültetésre. (Az egyik tüdőt Lang, a másikat Rényi doktor ültette a beteg szervezetébe.)

– Magasztos ügy érdekében dolgoztunk együtt egy számomra kezdetektől fogva nehéz emberrel – mondja a közös munkára visszaemlékezve a csapat egyik vezetője, dr. Elek Jenő osztályvezető főorvos. – Mégis érthetetlennek tartom, hogy egy sikeres szakmai teljesítményt követően most sértően és igazságtalanul beszéljen a magyar egészségügyről.

– Akkor kezdjük az elején! – javasoltuk Elek főorvosnak. – Lang doktor azt nyilatkozta, misszió volt az övé, mert megteremtette a magyarországi tüdőátültetést. De azt is mondta, az elejétől kezdve ellenszélben kellett dolgoznia, ráadásul az ő innovációja, amit kintről behozott, ugyancsak belezavart a hazai egészségügy feudalisztikus, kapcsolatokra épülő világába.

– Kezdetben úgy láttam, egyetemi körülmények között végezné szívesen a munkáját, de az egyetemnek akkor nem volt mellkassebészeti tanszéke. Azt is határozottan állítom, hogy a tüdőtransz­plantációs programot nem hazahozni kellett, hanem itthon felépíteni. A sebészet műtéti technikáját Bécsben tanulták, de a hátteret, beleértve a műtét utáni ellátást, intézetünk valósította meg, amire nagyon büszkék vagyunk. Lang úrnak tehát aránylag kényelmes helyzete volt, bevarrta a tüdőt, és a műtét után hazamehetett. Ezért sem kellett igazi vezetőként végeznie a munkáját, a szürke hétköznapokban ott sem volt.

– Pedig kétszeresen is vezető volt itthon – mondja Polgár Csaba –, hiszen a bécsi főállása mellett a magyar egyetem kinevezte mellkassebészeti tanszékének élére, és Kásler Miklós professzor megbízási szerződést is kötött vele másodállásra, hogy dolgozhasson az intézet műtőjében. Kiemelt, teljes juttatásért alkalmaztuk szintén vezetői pozícióban. Megvolt a bizalom.

Eleinte lelkesen, nagy odaadással, szinte baráti légkörben folytak az átültetések, mígnem Lang György 2016-ban váratlanul felmondott az onkológián. Azzal állt elő, hogy több pénzt kér, és rá akar látni, kvázi irányítani akarja az onkológia Mellkassebészeti Központját. Akkor Kásler Miklós nem ijedt meg, először megkérdezte Rényi-Vámostól, képes-e egyedül folytatni a beavatkozásokat. Mivel Rényi erre még nem állt készen, Lang kisebb kompromisszumokkal akkor még folytatta az addigi munkáját.

Mit akart és mit kapott? A magyarországi két „mellékállásért” összesen több mint három orvos fizetését havonta, állandó készenléti autót sofőrrel Buda és Bécs között. Ilyen, átlagember számára rendkívüli körülmények között havonta négy-öt napot dolgozott Budapesten az elismert sebész. Miután Kásler Miklós miniszter lett, újabb, szintén kevésbé átgondolt ötlettel állt immáron az új főigazgató, Polgár professzor elé.

– Arra kért, hogy az intézettel történő együttműködés keretében ráláthasson a mellkassebészeti területre is, szeretne beleszólni, ami egyébként Rényi-Vámos kolléga hatásköre, ráadásul a tüdőtumorok műtéteire és a szövettani vizsgálatokra nem is terjedt ki a szerződése. Továbbá szeretett volna lehetőség szerint daganatos betegadatokat, szövetmintákat kapni, és azokat kivinni Bécsbe – meséli Polgár professzor. – Mondtam, ez nem ilyen egyszerű, szigorú szabályok, törvények és rendeletek betartása nélkül lehetetlen, beszéljük meg Rényi-Vámossal hármasban. Ehelyett Lang úr azonnali hatállyal felmondott. Kész helyzet elé állította a csapatot.

– Elvette a lehetőségét, hogy jó érzéssel gondoljunk majd rá – mondja Madurka Ildikó doktornő, aki többször is járt Bécsben, és itthon együtt dolgozott Langgal. – Jó szakember, de kettős személyiségű. Egyrészt odaadó, másrészt sértett, aki azt képzeli magáról, ő egy üldözött kiválóság. Az sem érdekelte, mi lesz velünk.

Polgár professzor szerint nem lenne méltó a részt vevő intézetekhez és munkatársaihoz, hogy egyenként cáfolják a magyar tüdőtranszplantációs program szakmai színvonalát megkérdőjelező kijelentéseket. Az eredmények magukért beszélnek.

De nem érdekelte Langot az sem, hogy mi lesz a másik egyetemi vezetői állásával, és mit szól majd mindehhez Walter Klepetko professzor Bécsben. (Különösen annak ismeretében, hogy egy külföldi tüdőátültetése során a bécsi intézetet szervkereskedelmi támadás érte.) Polgár professzor, egyeztetve az illetékesekkel, elsősorban dr. Rényi-Vámossal, aki a feladatra akkor már készen állt, elfogadta Lang felmondását, egyúttal pedig megbízta a főorvost a magyar tüdőtranszplantációs program további vezetésével. Lang doktor közös megegyezéssel az egyetemről is távozott.

Műtűdővel (ECMO készülékkel) lélegeztetnek egy beteget

Az elmúlt több mint négy esztendőben 87 sikeres tüdőátültetésre került sor az onkológián. Eleinte Lang doktor minden beavatkozásnál ott volt, az utóbbi időben viszont Rényi mintegy 25 műtétet már „egyedül” végzett a kitanult csapattal. Találóan mondta Elek doktor:

– Olyan ez, mint amikor egy szakképzett gárda mászószögeket helyez el a meredek sziklafalon. Utána az alpinista bátran kapaszkodhat fel rajtuk, akár a csúcsig. De egyetlen hibás szög is elegendő ahhoz, hogy tragédia történjen.

Senki sem pótolhatatlan. Igaz, Rényi-Vámos Ferenc azóta nem volt szabadságon, viszont megkezdte három intézeti mellkassebész orvoskollega kiképzését, miközben a profi csapat is tovább bővül. Ez az egyetlen és méltó válasz. A lenézett magyar szögek ugyanis tudják, hogy jó helyen és jól tartanak…

Az onkológia vezetőségének Lang állításait visszautasító és igaztalan kijelentéseitől elhatárolódó közleményére a bécsi egyetem sebészeti intézete nevében Walter Klepetko reagált, nyilatkozatából idézek:

„Sajnos a közös programunk egyik résztvevője, Lang György professzor által adott és egy magyar lapban nemrég megjelent interjújában negatív véleményt és állításokat hangoztatott a magyar egészségügyről. A Bécsi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Intézete világosan kinyilvánítja, hogy az állítások Lang saját nézeteit tükrözik, és nem azonosak intézetünk véleményével és felfogásával, amely ellenkezőleg, nagyra értékeli magyar partnereit és általában a magyar egészségügyi rendszert. A magyar program kiteljesült és teljes önállóságot ért el.”

– Az intézet a jövőben is törekszik a professzor úr által vezetett bécsi központtal meglévő és kiegyensúlyozott szakmai kapcsolat fenntartására – összegzi a történteket a főigazgató. – Lang György ebben átmeneti nehézségeket okozhat, de az együttműködést nem hiúsíthatja meg.

Polgár professzor elődjétől megörökölt tölgyfa burkolatú, koloniál stílusú irodájából a régi épület földszintjére lépcsőzünk. A ruskicai márvánnyal burkolt előcsarnokban emléktáblák hirdetik: itt kezelték többek között Babits Mihályt és József Attilát. Alig száz méterre pedig, már tető alatt, átadás előtt áll az új és önálló mellkassebészeti központ három műtőblokkos és terápiás részlege. A fejlesztés kormányközi szerződések alapján lehetővé teszi majd a jelenlegi határainkon túl élő magyarok és nem magyarok gyógyítását is.

Íme egy előre, szándékosan összekarcolt sikertörténet. Pedig most kezdődik igazán.