Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, az Országgyűlés múlt héten megszavazta, milyen feltételekkel tárgyalhat a kormány Brüsszelben, azaz miként támogathatja az Európai Uniónak a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.

A támogatási feltételeik között szerepelt, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok, a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés alapjainak megteremtésére, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.

Az Origo értesülései szerint a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikai feltételekkel, politikai ellenőrzéssel nem kötik össze, csak és kizárólag financiális ellenőrzés lehet.

Az a szándék egyelőre nem teljesült, az NGO-k ne kapjanak pénzt a költségvetésből, de Magyarország ezért a célért tovább fog harcolni.

Összességében azonban egyértelmű magyar sikerrel zárult a brüsszeli csúcs: Orbán Viktor elérte, amit akart, Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kap, és év végéig – mint azt Angela Merkel megígérte – lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást.

Negyedik nap // Day four

Gepostet von Orbán Viktor am Montag, 20. Juli 2020
Korábban írtuk