Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Komoly fejtörést okoz a házasulandó pároknak mostanság, mit tegyenek a kialakult egészségügyi helyzetben: megtartsák-e életük közelgő nagy napját, vagy mondják le, csúsztassák későbbre a már meglévő foglalásaikat? Azok, akik nyárra tervezték az eseményt, zömmel kivárnak, mások inkább a halasztás mellett döntenek.

–  Holnap is lett volna itt egy 40 fős lakodalom, de a pár kérte, hogy tegyük át az eseményt egy májusi vagy júniusi időpontra. Szerencsére eddig nálunk csak azok mondták le a lagzit, akiknek a közeljövőben lett volna az esküvőjük, a főszezonban házasulandók többsége azonban abban reménykedik, hogy nyárig lecsendesedik a járvány – mondja Bacsó András, a Bujdosó Székely Vendéglő tulajdonosa, vezetője. Hozzáteszi, a forgalmuk egyébként drámaian visszaesett az elmúlt hetekben. Míg korábban egy átlagos vasárnap telt ház volt az étteremben, most örülnek, ha egyetlen vendég is betér hozzájuk. Hogy ne kelljen bezárniuk, néhány napja már házhoz szállítást is vállalnak a dél-pesti régióban.

Fő a biztonság

Akik nem ragaszkodnak a lakodalomhoz, azok számára megoldást jelenthet, ha a szertartás hivatalos részét szűk körben bonyolítják le. Azt azonban fontos tudni, hogy az önkormányzatok jelenleg saját maguk határozhatják meg, hány főben maximálják a polgári esküvőkön részt vevők számát. Szolnokon például legfeljebb húsz, Székesfehérváron, Győrben és Mosonmagyaróváron 15, Nyíregyházán és Kazincbarcikán 12, Tapolcán és Siófokon viszont mindössze két fő, vagyis kizárólag a tanúk lehetnek jelen az ifjú pár mellett az anyakönyvvezető által levezényelt hivatalos szertartáson.

V. Ágota vőlegényével nagyjából egy évvel ezelőtt kezdett hozzá vidéki esküvőjük megszervezéshez. Kiválasztották és lefoglalták a helyszínt, szerződtek zenekarral, fotóssal, vőféllyel és cukrásszal is. Március közepére elkészült a menyasszony ruhája és a vőlegény öltönye, a pár beszerezte a kiegészítőket, a dekoráció néhány elemét, kiosztották a saját tervezésű meghívók többségét, és táncórákat vettek, hogy a nagy napon saját elő­adással is megörvendeztessék szeretteiket. Csakhogy a koronavírus-járvány minden számításukat keresztülhúzta.

– Amikor szembesültünk azzal, hogy mi történik Nyugat-Európában, majd itt­hon is veszélyhelyzetet hirdettek, elbizonytalanodtunk, jó-e, ha ragaszkodunk a májusi időponthoz. A meghívottak létszáma a szolgáltatókkal együtt meghaladta volna a zárt téri rendezvényekre vonatkozó limitet, vagyis a száz főt, ez pedig már önmagában is problémát jelentett volna. A vendégek közül ráadásul sokan jártak külföldön a közelmúltban, nem akartunk senkit sem kitenni a fertőzés kockázatának. Az iskolákra vonatkozó intézkedések bejelentésének másnapján felhívtam a szolgáltatóinkat, hogy a rendkívüli körülményekre való tekintettel ajánljanak egy alternatív időpontot. Szerencsére mindegyikük rugalmas volt, így pillanatok alatt átszerveztük az esküvőt őszre – meséli a menyasszony. Hozzáteszi, szerettek volna korábban esküdni, de novemberig nincs egyetlen szabad dátum sem a kiválasztott helyszínen, ráadásul örültek, hogy pluszkiadások nélkül megúszták a cserét: egyedül a meghívókat kell újranyomtatni és kiosztani, mivel az előzőek érvényüket vesztették.

Megbénult a piac

Az esküvőkre ma már egy egész üzletág épül, a szereplők közül pedig szinte mindenkit hátrányosan érintenek a fejlemények. Gruber Andi esküvői dekoratőr azt mondja, naptárából a márciusra, áprilisra, májusra és júniusra szervezett alkalmakat szinte kivétel nélkül törölték vagy későbbi dátumra halasztották, az épp folyó egyeztetések közül pedig számos félbeszakadt.

–  Sok jegyespár a jelenlegi helyzetben egyszerűen nem mer leszerződni azokkal, akikkel eddig nem tette meg. Nemcsak attól tartanak, hogy a rendezvényeket érintő korlátozások talán hosszabb távon is érvényben maradnak, hanem attól is, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben nem is biztos hogy megengedhetnek maguknak olyan esküvőt, amilyet korábban terveztek – mondja a Gruber Andi Wedding Decor alapítója. Hozzáteszi, ez az állapot minden esküvői szolgáltatót rettentő nehéz helyzetbe hoz, ugyanis a szezon fele gyakorlatilag megsemmisült, így jelenleg a nyár második részében és az őszben van minden reményünk.

–  Igyekszünk pozitívan állni a helyzethez, és minden párnak segíteni ebben a nehéz szituációban, akár azzal, hogy rugalmasan igazodunk az új dátumokhoz, akár azzal, hogy tanácsokkal támogatjuk őket, tartjuk bennük a lelket. Össze kell fognunk. Örök optimistaként bízunk benne, hogy hamarosan újabb gyönyörű esküvőket boríthatunk virágba, addig is egyéb, karanténban is elvégezhető feladatainkra koncentrálunk. Skype-on és e-mailben tartjuk a kapcsolatot párjainkkal, tervezünk, leltározunk, felújítjuk a raktárunkat és új műhelyt rendezünk be, hogy amikor megint beindul az élet, szebb és rendezettebb környezetben kezdhessük újra a munkát, és jobban dolgozhassunk, mint korábban valaha.

Rögtönzött megoldások

Nehéz helyzetbe kerültek a cukrászdák, az éttermek és a cateringgel foglalkozó cégek is: az ügyfelek sorra mondják le megrendeléseiket. Az esküvőiruha-szalonokat ugyanakkor kevésbé sújtja a válság, a legtöbb helyen csupán annyi változás történt, hogy kitolódott az elkészítés határideje. Az élelmesebb varrodák ráadásul alkalmazkodtak a helyzethez: az elmúlt hetekben többen is a menyasszonyi ruhához illő díszes arcmaszkok gyártásába kezdtek.

A koronavírus terjedése miatt itthon egyes becslések szerint közel húszezer esküvő kerül veszélybe, de hasonló a helyzet külföldön is. A kényszerhelyzet hatására pedig egészen extrém ötletek születnek. Egy amerikai pár például úgy döntött, kétszáz helyett csupán hat főt, legjobb barátaikat és az esketőt hívják meg a ceremóniára, amit ráadásul az eredeti helyszín helyett a házuk tetején tartottak meg. „Ha kibírjuk a következő heteket a karanténban, akkor tényleg bármit képesek leszünk együtt megoldani” – mondta a menyasszony. Persze a modern technika világában arra is van megoldás, hogy minden családtag és barát, akit fontosnak tart a jegyespár, nyomon követhesse a szertartást: webkamera segítségével ha nem is személyesen, de minden meghívott részese lehet a meghitt pillanatoknak.