Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A pátyi református templom az átadása alkalmából tartott hálaadó istentisztelet napján, 2021. október 10-én.
Hirdetés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadáson kiemelte: a református közösség az elmúlt hetekben több örömteli esemény részese is lehetett, így óvodaátadásnak és óvodaépítés indításának.

Úgy fogalmazott, nagy szükség van az ilyen építkezésekre, nemcsak egy-egy közösségnek fontosak, hanem az egész nemzetnek és az egész kereszténységnek.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Nyilas Zoltán esperes igét hirdet a megújult pátyi református templom átadása alkalmából tartott hálaadó istentiszteleten 2021. október 10-én.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy a keresztény egyházak „visszavonulása, meghátrálása” világszerte, így Európában is térvesztést és a templomok kiürülését jelenti, ezért „az a nagy kérdés, hogy leszünk-e annyian keresztény felekezetben élő hívő emberek, akik az értéket megőrizzük és továbbadjuk”, mert a templomok még sokáig fognak állni, de megtölteni hittel az egyes ember felelőssége

Hozzátette: amikor a kormány támogatja a keresztény felekezeteket, fontos az épületek – templomaik, iskoláik, óvodáik, szociális intézményeik – megújítása, megszépítése, de ha „lelkileg a közösség nem tölti meg” ezeket, akkor „Nyugat-Európa teljesen lecsúszó egyházai közé jutunk”.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A pátyi református templom az átadása alkalmából tartott hálaadó istentisztelet napján, 2021. október 10-én.

Az 1783-ban épült pátyi református templom több lépcsőben újult meg az elmúlt években, a 120 millió forintos felújítást a kormány 73,5 millió forinttal, az önkormányzat 16 millió forinttal támogatta, a gyülekezet 30 millió forint saját forrással járult hozzá. A felújítás részeként egyebek mellett kicserélték a padlót, fűtést építettek ki, és elvégezték a teljes külső homlokzatfelújítást is.