Fotó: MTI/Rosta Tibor
A vaskúti német nemzetiségi iskola megújult tanuszodája

Soltész Miklós a helyi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő általános iskola 180 millió forintos kormányzati támogatással felújított tanmedencéjének átadóünnepségén kiemelte: a német nemzetiségi önkormányzatok több mint 72 intézményt tartanak fenn a jó gazda gondosságával szerte az országban.

Hirdetés

Hozzáfűzte: a német nemzetiségi önkormányzatok az elmúlt két évben 110 programon keresztül több mint 1,5 milliárd forintos támogatásban részesültek, így 59 településen valósíthattak meg fontos fejlesztéseket a kabinet támogatásával.

Az államtitkár a sportberuházásokról azt mondta: a nagyberuházások – utalt a Puskás Arénára, a Nemzeti Atlétikai Központra és a Duna Arénára – a nemzeti összetartozás és a nemzetközi elismertség erősítésében, a vaskúti tanuszodához hasonló beruházások pedig a testi egészség szempontjából jelentősek.

Soltész Miklós fontosnak nevezte, hogy ne csak a fővárosban és a nagyobb településeken, de a legapróbb falvakban is valósuljanak meg beruházások, köztük sportberuházások, ezért a Magyar falu programon keresztül a kormányzat támogatásokat nyújt a vidéken élők számára.

Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a magyar kormány legfőbb célja a kistelepülések fejlesztése azért, hogy az emberek úgy érezzék, érdemes községekben élni. Vaskúton éppen ennek köszönhetően bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő és kerékpárút újulhatott meg, illetve épült az elmúlt években – tette hozzá.

Ritter Imre, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke, német nemzetiségi képviselő üdvözölte a kormány támogatását, amelynek segítségével a német nemzetiségi önkormányzat az ország számos részén képes iskolák, tornatermek vagy éppen tanuszodák felújítására.

Alszegi Zoltán, a település független polgármestere felidézte: a helyi tanuszoda a hetvenes évek végén épült, de már csaknem húsz éve nem tudták használni, mert felújításra szorult. A korszerűsítés, emelte ki, annak köszönhető, hogy a fenntartó német nemzetiségi önkormányzat igyekezett mindent megtenni a beruházásért, a magyar kormány pedig partner volt a munka során.

A vaskúti általános iskolát 2016 óta üzemelteti a helyi német nemzetiségi önkormányzat. A tanuszoda hiánya miatt a diákok a korábbi években a településtől mintegy tíz kilométerre fekvő Baján tudtak csak úszásoktatásban részesülni. Az idén elvégzett, 180 millió forintba kerülő munkálatok során új burkolattal látták el a medenceteret, felújították a légtechnikai rendszert, a gépészetet és kicserélték a nyílászárókat.

Korábban írtuk