Napirend előtti felszólalásom a parlamentben #Párbeszéd

Az önkormányzatokat érintő kormányzati forráselvonásokról – napirend előtti felszólalásom a parlamentben #Párbeszéd

Posted by Mellár Tamás on Monday, February 15, 2021
Hirdetés

Mellár Tamás (Párbeszéd) elmondta, hogy Pécs polgármestere levélben arról tájékoztatta, 2020-ban és 2021-ben várhatóan 9,3 milliárd forintos vesztesége lesz a városnak, ebből a központi elvonás 3,7 milliárd forint. Hozzátette: 2021-ben a veszteségek meg fogják haladni a költségvetés több mint 15 százalékát; hasonló problémákkal néz szembe számos vidéki város és Budapest is.

Közölte, a kormány nem segít ezeknek a településeknek, holott lenne mozgástere, tud hitelt felvenni és megnyílik előtte az uniós helyreállítási alap is. Kitért arra, hogy az Orbán-kormány decemberben 2250 milliárd forintot osztott szét sportberuházásokra, vagy „Fidesz-közeli ner vállalkozásoknak”. Ebből a támogatásból 28 milliárd forintot jutott a fideszes vezetésű önkormányzatoknak és ezzel azt üzeni a kormány, a magyar állampolgárok felét nem tekinti a nemzet részének – mondta.

Mellár Tamás azt mondta, 2022-ben az ellenzék oda küldi az Orbán-kormányt, ahová való: „a történelmi süllyesztőbe”, hozzátéve, hogy a fideszes kabinet „egy letűnt kor megmaradt relikviája”.

Orbán Balázs: ön 2018 óta az MSZP csatlósa

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint az önkormányzatok gazdasági értelemben sokkal jobb helyzetben vannak, mint a korábbi évtizedekben, a kormány 2010 után átvállalta az adósságukat. Az ország gazdasági teljesítménye miatt az elmúlt években nőtt az önkormányzatok állami költségvetési támogatása és a saját bevétele is, illetve speciális fejlesztési pályázatokat is indított a kabinet számukra – részletezte.

Korábban írtuk

Úgy látta, szemben a 2010 előtti válságkezeléssel a mostani kormány úgy gondolja, válságban olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek nem elvonnak az emberektől, hanem odaadnak nekik.

Az államtitkár megjegyezte, hogy Mellár Tamás 2010 előtt még bírálta a szocialista–szabaddemokrata kormányt, 2018 óta azonban már az MSZP csatlósa.