A kormánypárti képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a Hubert Parketta bemutatótermének megnyitóján kiemelte: nemcsak üzleti modellként, hanem családként is példaértékű, amit megvalósítanak.

Hirdetés

Az, hogy egy ilyen családi vállalkozás egy újabb bemutatótermet tud nyitni, azt jelzi, hogy ez a vállalkozás, a kkv-réteg, valamint a magyar gazdaság is erős – fejtette ki Menczer Tamás, aki különösen nagy eredménynek nevezte ezt a mostani, válságokkal terhelt időben.

A válságok korát éljük, egymás után és egymással párhuzamosan jönnek a válságok – mutatott rá.

Menczer Tamás felidézte a kormány bevándorlási válsággal szembeni fellépését, az ország biztonságának megőrzését. Ez rendkívül fontos volt a gazdaság szempontjából is – húzta alá, kiemelve: számos országban a bevándorlás növekvő bűnözést és terrorveszélyt hoz, és ezzel a gazdaság mindig rosszul jár.

A koronavírus-járvány idején a kormány szintén kiemelt hangsúlyt fektetett az emberek életének, egészségének megőrzése mellett a gazdaság megvédésére – mondta.

Százmilliárdos bevételt jelentett a magyar gazdaság számára és levegővételt a magyar vállalkozásoknak, hogy hetekkel, hónapokkal korábban tudtak nyitni a Covid után, mint az európai országok – mutatott rá az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a háború kitörésére a magyar kormány válasza: a háború pusztít, a béke épít. Elutasítják azt az európai uniós szankciós politikát, amely energiaár-növekedést és inflációt eredményez, ezektől Magyarországot és a magyar gazdaságot meg kell védeni – közölte.

A kormány a koronavírus után és most a háború idején is vallja: nem a munkanélküliséget, hanem a munkahelyek megőrzését és lehetőség szerint új munkahelyek létesítését szeretné finanszírozni. Ezért indultak el a különböző munkahelyvédelmi programok, és ezért igyekeznek a kis- és középvállalkozásokat, valamint a nagyvállalkozásokat, gyárakat egyaránt támogatni – rögzítette.

Emlékeztetett: 2010-ben, amikor a Fidesz-KDNP átvette a kormányzást, 11-12 százalék volt a munkanélküliség. Ez egy rendkívül nagy szám, súlyos adat – értékelt, hozzátéve: sok családnak nem volt bevétele, kiszámíthatatlan volt a jövő, kritikus volt a helyzet.

Akkor a kormány vállalta, hogy egymillió új munkahelyet hoz létre, amit sokan – még neves közgazdászok is – kétkedve fogadtak. Ennek ellenére sikerült megvalósítani, és ma már 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ami egymillióval több, mint 2010-ben – összegzett az államtitkár.

Menczer Tamás hangsúlyozta: továbbra is a munkahelyek megőrzéséért dolgoznak, mindent megtesznek ennek érdekében.

Kitért a kormány inflációellenes intézkedéseire, megemlítette, hogy a többi között a kamatstop, a kötelező akciózás, az árfigyelő rendszer, a rezsicsökkentés megvédése segíti a lakosságot. A gazdaságot szintén a kamatstop, a Széchenyi-kártyaprogramon belül kedvezményes hitellehetőség, a rezsihez nyújtott árplafon segíti – sorolta.

Küzdenek az infláció ellen, és ha kismértékben is, de már látszanak az eredmények – mutatott rá, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az év második felében az eredmények még látványosabbak lesznek.

Sári Attila cégvezető arról beszélt, hogy Budaörs mellett Siófokon, Érden és Veszprémben is van kirendeltségük, és elkezdték a nagykereskedelmi tevékenységet is.

Reményét fejezte ki, hogy a budaörsi üzlet segít átvészelni a gazdaságilag nehezebb időszakot, és további üzleteket tudnak nyitni országszerte.

Korábban írtuk