Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) szerint a Magyarországra települő akkumulátorgyárak kizsákmányolják a természetet, a munkaerőt, a profitot elviszik, de a szennyezést itt hagyják.

Kijelentette: pártja ellenzi, hogy a külföldi tőkeberuházások érdekében leépítik a természetvédelmi, környezetvédelmi intézményrendszert, hogy e cégek ki tudják zsákmányolni a természeti erőforrásokat és a magyar munkaerőt. Szerinte a bérek Magyarországon messze elmaradnak a hasonló külföldi üzemekben dolgozó munkavállalókétól. 

Elmondta: tavaly 2600 milliárd forintnyi támogatást adott a kormány ide települő multicégeknek, a forrás 75 százalékát akkumulátorgyáraknak. Ezek a projektek bizonyítják, hogy akkugyarmattá akarják tenni az országot – mondta.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt mondta: az elektromosautó-ipar viszonylag új dolog, így érthető az emberek idegenkedése, de Magyarországon egyetlen beruházás sem valósulhat meg, ha nem tartja be a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásokat. Ezt a kormány elvárja, a hivatalok pedig betartatják – hangsúlyozta. 

Korábban írtuk

Kijelentette ugyanakkor: nem tartja helyesnek, hogy egyes politikai csoportok indulatot gerjesztenek és álhíreket terjesztenek. Az LMP szerinte ugyanazt mondja, mint a „Gyurcsány-kórus” többi tagja és szembe megy a magyar érdekekkel.

Úgy fogalmazott: az egész világ akkumulátorgyárakat épít. A kínai CATL Németországban is épített már gyárat, az ottani zöld és szocialista koalíció pedig az egyik legfontosabb beruházásnak nevezte azt – hívta fel a figyelmet.