Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Hirdetés

Habár a nyári forróság, az UV-sugárzás és a kevesebb beltéri összejövetel nem kedvez a felső légúti vírusoknak, az omikron hatékonyabban képes terjedni, mint a koronavírus korábbi változatai. Részben pont azért, mert enyhe betegséget okoz: ha kicsit náthásak vagyunk, nem fogunk otthon maradni, miután megvettük a jegyet egy fesztiválra, és a köhécselő unokát is rábízzuk a nagyszülőkre, amikor dolgozni kell menni. Sokkal kevésbé vigyázunk, mint korábban. Sokan félreértik a háromszori oltás jelentőségét is: valóban megvéd a betegségtől, de közben megfertőződhetünk és továbbadhatjuk a vírust. Érdemes tehát óvatosnak lenni, itt az ideje ismét maszkot húzni, főleg tömegrendezvényeken.

Az omikron halálozási aránya alacsonyabb, mint a korábbi változatoké, az oltás is megvéd a súlyosabb megbetegedéstől, de a hatvan év felettiek, a kockázati csoportba tartozó – túlsúllyal, cukorbajjal, szív- és érrendszeri vagy egyéb krónikus betegségekkel élő – emberekre nézve továbbra is veszélyes lehet. A legutóbb közzétett hazai adatok szerint közel 1600 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen, és az elmúlt héten közel százan hunytak el. Többségében az érintett csoportról van szó.

Sorozatban oltatni magunkat nem érdemes, a többségnek évente egy emlékeztető dózis elég az őszi-téli felfutás előtt – állítják a szakemberek. Sokak szerint már nem is érdemes hullámokról beszélni, a vírus folyamatosan közöttünk van, itt is marad, és kisebb-nagyobb járványokat fog okozni. Ahogy pedig a szezonális influenza esetében, úgy a Covidnál is érdemes lesz beadatni az oltást a rizikócsoport tagjainak.

„Általánosságban az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás mindenképpen indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem” – nyilatkozta dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, hozzátéve, a harmadik dózist mindenki vegye fel, mert rendkívül nagy mértékben csökkenti a súlyos lefolyású kór esélyét. Az idősebbek és a krónikus betegek, továbbá a munkájuk során veszélyeztetettek számára a negyedik is ajánlott. Jelen pillanatban nincs rá tudományos bizonyíték, hogy másoknak is szükséges volna a negyedik dózis négy-hat hónapon belül; a három is jól megőrzi a sejtes immunitást.

Korábban írtuk

Az omikron ellen fejlesztett készítmények már engedélyeztetés alatt állnak. Amíg az első generációs vakcinák a súlyos betegség ellen védenek, a készülő második generáció célja már a megfertőződés elleni oltalom lesz, ami akadályozza a vírus továbbadását, ezek tehát talán magát a járványt is tudják majd csökkenteni. De nem érdemes ezekre várni, ha aktuális a következő dózis, mert jöhetnek még újabb mutációk is.