Magyar Péter egyik leglelkesebb rajongóját és legnagyobb segédje az a Strausz Róbert, akinek eredeti neve valójában Kliegl Róbert. Mint ismert, Magyar Péter Gyulán kezdte meg országjárását, Strausznak mint a Magyar helyi főemberének kulcsszerepe volt a szervezésben. Kiderült, többek között Strauszhoz köthetők Magyarék gyulai és békés vármegyei Facebook-csoportjai (adminisztrátor ezekben a csoportokban), de Strausz próbált segíteni Magyarék békés megyei elszállásolásában is.

Hirdetés

De ki valójában Strausz, vagyis Kliegl Róbert? Magyar Péter rajongója már a ’90-es években azt hangoztatta magáról, hogy ő nem más, mint Johann Strauss világhírű zeneszerző ükunokája, erre hivatkozva próbált haknikkal házalni, több koncertet is meghirdetve – írja a Mandiner.hu.

Információik szerint Kliegl azért változtatta nevét Strauszra, hogy hihetőbb legyen a története. 1999-ben Strauszról így írtak a békés megyei népújságban: a vendégek csalódottan állapították meg a város egyik szállodájában rendezett zongorakoncert után, hogy a „keringőkirály” Johann Strauss ükunokájaként beharangozott művész helyett valaki más lépett fel az esten.

Forrás: Dunántúli Napló/Arcanum
Egy 1999-es cikk

Névváltoztatásával kapcsolatban Magyar Péter főembere kijelentette, a Nyírségben élő nagyapja nem sokkal a halála előtt árulta el neki, hogy valójában Johann Strauss leszármazottja, amit hosszú kutatással be is bizonyított. Az említett interjúban Strausz Róbert azt mondta, bár nincs nála a családfa, azonban a névváltoztatást a törvény értelmében csak eredeti okmányok megküldésével engedélyeznek a hatóságok.

Korábban írtuk

Az 1999 decemberében készült interjúban az akkor zongoristaként haknizó fiatal férfi arra a kérdésre, hogy lehet az, hogy míg az osztrák művész, Johann Strauss két s-sel írja a nevét, addig ő hivatalos csak egy s-t használ, azt válaszolta, a Belügyminisztériumban csak magyarosított névre adnak engedélyt, de a dedikálásnál mindig két s-sel írom le a nevemet”.

Magyar Péter főembere ezután kijelentette, származásának egyik legfőbb bizonyítéka, hogy a szakemberek a zenéjén látják Johann Strauss „kézjegyét”.

A férfi szerényen megjegyzi, nem a meggazdagodás a célja, hanem Gyula zenei életének fellendítése, minden második héten koncertet ad és igyekszik megkedveltetni a klasszikus zenét a békés megyeiekkel.

Az igazi Straussok nem kértek belőle

A gyulai önjelölt zeneszerző beszámolt arról, felkereste a Bécsben élő Eduard Strausst, aki valójában Johann Strauss leszármazottja, ám ő „nagyon elutasítóan” fogadta, mert azt hitte, csak a családi vagyonból akar részesedni Strausz Róbert.

Elmondta továbbá, választania kellett a zene és a család között, ezért nősülése, majd gyermeke születése után elvált. 

„Régi barátaimat is elvesztettem. A hírnév általában ellenségeket szül, ezzel meg kell tanulni együtt élni”

– jelentette ki a férfi.

Nem voltak nagy az igény Strau(s)sz zenéjére

1999 szeptemberében is beszélt már a híres zeneszerzővel kapcsolatos rokonságáról Strausz, a Békés Megyei Napnak adott interjújában például arról beszélt, hogy egy álma van: egy óriási koncertet adni a fővárosban. A lapnak kicsit részletesebben beszélt arról, miért is gondolja, hogy ő Johann Strauss leszármazottja: mint fogalmazott, az Osztrák-Magyar Monarchia idején egy Sándor Mária nevű nyírségi nő Bécsbe látogatott rokonaihoz, ott azonban viszonyba bonyolódott a második feleségétől válófélben lévő híres zeneszerzővel, Johann Strauss-szal.

A viszonyból gyermek született, aki Szilágyi Lászlóként látta meg a napvilágot. Máriát állapotosan vette el ura, magára vállalva a jövevényt, de az asszony még egy ideig levelezett az igazi apával. Lászlónak István nevű gyermeke az én anyai ágú nagyapám” – mesélte.

A Hungaroton Records munkatársa a lapnak Sztrauszról elmondta, hónapokig várták a férfi megjelenését vagy legalábbis a pénzt, ugyanis a kazettájának kiadásával kapcsolatos számláját nem igyekezett rendezni. 

”Különben négyszáz kazetta eladása senkit nem avat Strauss-szá”

– tette hozzá a kiadó munkatársa.

Új vizekre evezett a szerencsevadász

Nemrégiben az is kiderült, hogyStrausz Róbert elindul az önkormányzati választáson. A Magyaroszági Régiókért Egyesület (MARÉG) gyulai jelöltje lesz, a szervezet kompenzációs listáján szerepel. Ez azért érdekes, mert a MARÉG elsőre civilnek tűnik, de közel sem független a Magyar Péter alelnökölte Tisztelet és Szabadság Párttól (TISZA Párt). A Mandiner információi szerint a MARÉG az önkormányzati választáson induláshoz szükséges aláírásokat TISZA pártos pólóban gyűjtötte.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.