Fotó: MTI/MTVA Fotó: Zih Zsolt, archív
Mérő László matematikus az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában
Hirdetés

Az idei választás során kettővel is gyarapítottam tévedéseim hosszú sorát – kezdte értékelését Mérő László.

„A nagyobbik és érdektelenebbik tévedésem az volt, amikor a választások előtt két héttel azt mondtam Veiszer Alinda interjújában, hogy most Orbán Viktor kétharmadot hétszentség, hogy nem fog kapni. Hát kapott, vastagon” – ismerte el.

Tévedésének okait feltárva az alábbiakat jelölte meg Mérő: „Az ukrajnai háború egyre durvult, az ellenzék pedig egyre inkább magára hagyta MZP-t (Márki-Zay Pétert – szerk.), hadd küzdjön egyedül. Egy háborús helyzet eleve mindig a regnáló kormánynak kedvez, MZP elárulása pedig eltántorított szinte mindenkit, aki nem zsigerileg utálja a Fideszt. Mit várhatnak ezektől a pártoktól kormányon, ha már most így viselkednek az előválasztáson sokszázezer ember által megválasztott vezetőjükkel?”

Mérő László felrótta a bejegyzésében az ellenzéknek azt is, hogy a választások éjszakáján magára hagyták Márki-Zay Pétert: „az ellenzéki eredményváróról két ember kivételével mindenki elszelelt MZP mellől. Előttem ezentúl nem áll meg egyik olyan párt sem, amelynek a vezetőitől ez kitellett.”

Korábban írtuk

A másik tévedését érdekesebbnek találta a pszichológus: Azt tartotta fontosnak korábban, hogy mind a 10,285 szavazókörben ott legyen legalább két ellenzéki szavazatszámláló. „Mindenütt ott voltunk, az ország összes szavazókörében, és majdnem mindenütt ketten is. (…) A tévedésem az volt, hogy erre valóban szükség van. Engem történetesen Zemplénbe, Sárazsadányba vezényelt az algoritmus. Elszántan mentünk oda kolléganőmmel azzal, hogy itt aztán csalás nem lesz, azt garantáljuk. Nos, az ott eltöltött hosszú és fárasztó nap alapján biztosan merem állítani, hogy akkor sem lett volna csalás, ha nem vagyunk ott. Azóta sok ellenzéki szavazatszámlálóval beszélgettem, és közülük mindenki ugyanezt tapasztalta az ország legkülönbözőbb pontjain.”

„Felemelő volt látni, mennyire jól tudtunk kooperálni a szavazatszámláló bizottsággal, a fideszes küldöttekkel is. Legalább húszezer emberben dőlt meg az a mese, amivel a mi pesti agyunk át lett mosva, hogy vidéken sötétség, tudatlanság, agymosás és csalás honol. A Fidesz valóban tarolt vidéken, de nem emiatt, hanem amiatt, mert sokkal jobb volt, mint az ellenzék – részletezte élményeit Mérő László.

Legközelebb ezeknek a pártoknak biztosan nem fogok elmenni szavazatot számlálni – vonta le a személyes tanulságot a matematikus.