Varga László (MSZP) azt kérdezte a kormányfőtől, miért vesznek el újabb forrásokat az önkormányzatoktól. Rámutatott: mindenütt a védekezés frontvonalába – így többi között az önkormányzatokhoz – csoportosítanak át forrásokat, eközben Magyarországon az elmúlt hónapokban elvették a gépjárműadó helyben maradó részét, ami 34 milliárdot, Miskolc esetében közel 450 millió forintot jelentett. Szintén elvonták a helyi közösségi közlekedés állami támogatását, ez Miskolc esetében majdnem 500 milliós kiesést okoz.

Hirdetés

Összesítése szerint a járvány kezelése miatti bevételkiesés és a kormány elvonásai Miskolcot 2 milliárd forinttal érintik. A vízszolgáltatásban tevékenykedő cégeket sújtó közműadó átrendezését is szóvá tette, ami Miskolc esetében 300 milliós terhet jelentene. Azt javasolta, hogy vonja vissza a kormány ezt a kezdeményezést, és álljanak el a helyi iparűzési adóbevétel további csökkentését célzó indítványuktól is.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált: azt a vitát nem most kell megvívniuk, ami pártjaik gazdaságfilozófiai nézeteinek különbözőségébe van kódolva. „Mi az adócsökkentés pártja vagyunk, szerintünk az a jó, hogy ha minél több adót csökkentünk, az MSZP az adóemelés pártja, azt gondolják, az a jó, ha minél több pénzt lehet újraosztani, az önök felfogása szerint igazságosan” – fogalmazott. Kiemelte: ahhoz, hogy munka legyen, minél több jövedelmet kell az embereknél, és a vállalkozóknál hagyni.

A konkrét felvetésekre azt mondta, nincs tudomása arról, hogy Miskolcon bármilyen beruházást veszély fenyegetne, és az elmúlt tíz évben a város rengeteget fejlődött. Nem csupán az adósságát vállalták át, hanem számos fejlesztési forrást adtak és most is folyamatban vannak fejlesztések. A miskolciak minden fejlesztési forrást meg fognak kapni a következő időszakban is – biztosította az ellenzéki képviselőt.

Korábban írtuk

Varga László szerint a városüzemeltetés színvonalát igenis veszélyeztetik az általa felvázolt elvonások. Ismét szóvá tette a víziközmű-adót, és azt, hogy a helyi iparűzési adót ellentételezés nélkül tervezik elvonni, ami szerinte az önkormányzatokat tönkre teheti.

Orbán Viktor azt mondta: a közműadó megváltoztatására azért nincs mód, mert a mögötte húzódó igazságérzetből fakadó megfontolás változatlan. Azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon egy liter víz, bárhol is él valaki, ugyanannyiba kerüljön. A nagyvárosiak persze úgy érzik, ez nem igazságos, mert ott olcsóbb megszervezni a vízellátást, de azt kérte, azt is vegyék figyelembe, hogy máshol is élnek emberek – mondta. Van néhány szolgáltatás, ilyen a víz, a gáz, az áram, a szemétszállítási szolgáltatás, ahol el kellene érni, hogy minden magyar ember egy egységnyi fogasztásért, bárhol lakik is, azonos összeget fizessen. Nem pénzt akarnak elvenni az önkormányzatoktól, hanem egy ilyen Magyarországot szeretnének – mutatott rá. Megjegyezte: a baloldali kormányok idején jelentős forrásokat vontak el az önkormányzatoktól, a jelenlegi kormány ezzel szemben 1400 milliárd forintnyi adósságot vállalt át.

" Miért vesznek el újabb forrásokat az önkormányzatoktól? "

Varga László azonnali kérdése a Parlamentben " Miért vesznek el újabb forrásokat az önkormányzatoktól? " címmel.

Posted by MSZP on Monday, November 16, 2020