A június 9-ei EP-választáson a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) akkor szavazhatnak, ha május 31-én 16 óráig kérik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelmeket csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis április 4-től lehet benyújtani a választási irodákhoz, a korábban benyújtott kérelmeket is csak április 4-től dolgozhatják fel a választási irodák.

Hirdetés

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok júniusban 99 ország 147 külképviseletén adhatják le szavazatukat. A 2022-es országgyűlési választáshoz képest két új külképviselet nyílt Afrikában – Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban –, illetve ismét lehet szavazni Kijevben. (A 2022. évi országgyűlési választáson és népszavazáson az Ukrajnában zajló háború miatt nem volt lehetőség Kijevben külképviseleti szavazásra.) 2024-ben viszont nem lehet szavazni Szenegál fővárosában, Dakarban és a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg).

A 2019-es EP-választáson 95 ország 134 külképviseletén adhatták le voksukat a választópolgárok, a 2022-es országgyűlési választáson már 146 külképviselet állt a szavazók rendelkezésére.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban nincs lehetőség a külképviseleti szavazásra, így aki a külképviseleti voksolásra jelentkezik, az csak az EP-választás szavazólapját fogja megkapni.

Korábban írtuk