Magyarországon sokkal többen, sokkal több háziállatot tartanak, szaporítanak, mint amennyire a felelős állattartói bázis igényt tartana. Ezért sok kisállatot külföldi busás haszon reményében, illegális módszerekkel csempésznek ki az országból. Nem ritka, hogy útközben se élelem, se víz nem áll a hosszú úton rendelkezésre. Nem ritka, hogy élve csak a csempészett állatok töredéke jut el a célállomásig. A busás haszon miatt a bűnözőknek még így is megéri az üzlet.

Magyarországon a 2004. évi X. törvény szerint bűncselekmény az állatkínzás. Bűncselekménynek számít állatokat elhagyni, kitenni, vagy számukra nem indokolt fizikai – lelki szenvedést okozni. Magyarországon állatkínzásért akár 3 évig terjedő börtön is adható. Sajnos a bíróságok a szigorú büntetési tételeket nem alkalmazzák.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szeretné elérni, hogy a felelőtlenül szaporított kisállatok számának csökkenésével a jelenlegi nagy állattartói probléma is kisebbé váljon. A folyamatokhoz szükséges lenne a lakosság környezettudatos gondolkodásmódjának megteremtése, illetve a szigorúbb büntetési tételek alkalmazására is.

A bűncselekmények mindennaposak, példaként egy mostani ügy: állatkínzókat kaptak el a határon – lefoglalták a kutyakölyköket

Magyarországról egészségügyi és úti okmányok nélkül, rossz körülmények között szállított kutyakölyköket foglaltak le az olasz hatóságok az olasz-szlovén határon Triesztnél; a fuvart kísérő hat magyar állampolgárt feljelentették.

Az olasz rendőrség közlése szerint hihetetlen egészségügyi körülmények között, víz és élelem nélkül, részint apró ketrecekbe zsúfolva szállították egy furgonban, illetve egy személyautóban a 25, különböző fajtájú kiskutyát, amelyek közül sok amúgy sem volt még szállítható korban.