Fotó: T. Szántó György/Demokrata
Hirdetés

A bizottság január 21-én tárgyalta a Pécs-Újhegyen lévő Bóbita Családi Bölcsőde térítési díjait, amelyet a szülők gyermekük napközbeni felügyeletéért kötelesek fizetni. A Bognár Szilvia DK-s alpolgármester által jegyzett előterjesztés értelmében napi 1350 forintot kell fizetniük fejenként az újhegyi családoknak, ez gyermekenként havonta átlagosan mintegy harmincezer forintos terhet jelent. 

Barkóczi Csaba, a bizottság fideszes tagja kezdeményezte, hogy a díjat csökkentsék jelképes 350 forintos összegre, ezáltal is jelentős megtakarítást hagyva az itt élő kisgyermekes családoknál. Egyúttal kérte a Bóbitával egy épületben működő Csiperke és Manócska bölcsődék térítési díjainak szintén 350 forintra történő csökkentését is.

A képviselő szerint azért van szükség minderre, mert Pécs-Újhegy a város egyik legjobban frekventált külvárosi övezete, ahol az elmúlt évtizedben számos fiatal család vásárolt ingatlant, és várhatóan ez a trend a jövőben is folytatódik. A három évtizede demográfiai lejtmenetben lévő Pécsnek pedig kötelessége segíteni a fiatal családosokat a gyermekvállalásban.

A baloldali többség azonban elvetette a kezdeményezést, mégpedig azzal az indokkal, hogy a városnak nincs pénze ilyen jellegű kiadásokra. Ennek azonban ellentmond, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. decemberben kinevezett új vezérigazgatójának, Szabó Szilárdnak bruttó 1,8 milliós havi bért szavazott meg nemrég a testület, ami egyébként jóformán duplája a korábbi vezérigazgatói javadalmazásnak. Szabó háromhavi béréből  például finanszírozható lenne az újhegyi gyermekek kedvezményes bölcsődei ellátása… A Dunántúli Napló arról is beszámolt, hogy a bizottsági ülésen lezajlott vita során Siposné Bikali Éva DK-s önkormányzati képviselő azzal érvelt; „akinek oda jár a gyermeke, az megteheti”, hogy kifizeti a térítési díjat.

A kérdésről a közgyűlés is tárgyalt januári ülésén. Itt a Fidesz képviselői tételesen  ismertették, mely ügyvédi, cégvezetői és újonnan létrehozott politikai pozíciók kapcsán van többletkiadása az önkormányzatnak. Péterffy Attiláék korábbi döntéseikkel szerintük összesen mintegy 75 millió forintot fordítottak ügyvédi megbízásokra, két cégvezető és a közgyűlési képviselők bérének megemelésére, valamint két új politikai pozíció létrehozására. Egyiket a DK-s frakcióvezető, Kunszt Márta tölti be, a másikat Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője. Ezzel szemben évente mintegy 43,5 millió forint bevétel származik a bölcsődei ellátásra kivetett térítési díjakból. Vagyis a polgármesterhez hű emberekre elköltött pénzből szerintük könnyedén díjtalanná lehetett volna tenni a bölcsődei ellátást Pécsett.

Barkóczi Csaba honlapunknak elmondta, mindennek ellenére nem adják fel a bölcsődei térítési díjak csökkentéséért folyó küzdelmet, a pécsi Fidesz továbbra is a gyermeket nevelő családok pártján áll, hiszen mind az országban, mind a városban csak így lehet megállítani a drasztikus népességfogyást.