Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

Oroján Sándor úgy véli: semmi előremutató, pozitív fejlemény nem történt a városban az elmúlt 100 napban.

„Mirkóczki Ádámnak (Egységben a Városért Egyesület) sikerült úgy polgármesternek lennie, hogy semmilyen városfejlesztési elképzelésről nem számolt be, semmiféle célt és fejlesztési stratégiát nem fogalmazott meg” – bírált.

Az új településvezető és csapata eddig adott és elvett, a probléma csak az, hogy saját maguknak adtak és az egriektől vettek el – fogalmazott.

Kifejtette: elvették a nyugdíjasok éves 5000 forintos támogatását, az iskolakezdők családjának 3000 forintos támogatását, a jégpálya ingyenes használatának lehetőségét az óvódásoktól és kisiskolásoktól. Legszembetűnőbb döntésük pedig az idegenforgalmi adó váratlan és minden szakmai egyeztetést mellőző megemelése volt az újonnan megalakult városi közgyűlés első ülésén – tette hozzá Oroján Sándor.

A frakcióvezető rámutatott: eközben Mirkóczki Ádám és az őt támogató képviselők tisztségeket és pénzt szavaztak meg önmaguknak. A polgármester tisztességtelen és arrogáns módon saját magának korlátlan felszólalási lehetőséget és időt is biztosított, míg a helyhatóságon belül kisebbségben lévő kormánypárti képviselőket korlátozza felszólalásaikban – jelezte.

Szólt arról is, hogy soha ennyi alpolgármester és önkormányzati biztos nem dolgozott egyszerre Egerben. Megjegyezte: a jelenlegi a megyeszékhely történetének legdrágább városvezetése. Oroján Sándor ugyancsak példátlannak nevezte, hogy az önkormányzati cégek ellenőrzésére hivatott 33 felügyelőbizottsági helyből a Fidesz-KDNP frakciójának egy sem jutott.

A politikus közölte: az említett okok miatt követelik az elmúlt 100 napban hozott intézkedések visszavonását. Egyúttal elvárják, hogy Eger önkormányzatának új irányítói, a helyi választók akaratát tiszteletben tartva, a Fidesz-KDNP képviselői számára megteremtsék az ellenőrzés, valamint a konstruktív munka feltételeit – húzta alá.

Martonné Adler Ildikó, a Fidesz egri szervezetének elnöke azt emelte ki: a helyiek döbbenten tapasztalják, hogy a Mirkóczki Ádám vezette városi közgyűlésben az elmúlt négy hónapban „döbbenetesen agresszív és lekezelő” hangnem honosodott meg. Ezzel a polgármester elvette a helyiektől a közélet kulturáltságát, a mindennapok nyugalmát – értékelt.

Arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy semmilyen módon ne tűrjék el ezt a stílust, illetve a testületnek és a településnek segítsenek visszatérni a „normális mederbe”, a városépítő munkához.