Valódi példák, valódi teljesítmények sorakoznak idén is a Highlights of Hungary jelöltlistáján, akik közül egynek lehetősége lesz arra, hogy elnyerje a kétmillió forintos pénzdíjjal járó Highlights of Hungary nagyköveti elismerést, illetve egy másiknak arra, hogy a közönség ítéljen oda számára egy ugyanekkora összeget.
Idén a jól ismert arcok mellett új nagykövetek is bemutatkoznak, és bár az élet különböző területein érték el sikereiket, közös felelősségük, hogy megtalálják azokat a hétköznapi hősöket, akik valódi példát tudnak állítani a fiatal generációnak, és akik miatt bárki büszkén vallhatja magát magyarnak. A nagykövetek listáját idén olyan profikkal erősítik, mint Borbás Marcsi, Lobenwein Norbert vagy Bonta Gáspár.

Hirdetés

Hagyomány, hogy nincs kategóriák szerinti megkötés, a nagykövetek olyan szakmai kiválóságok, akiknek véleménye és értéklátása garancia arra, hogy csak az arra érdemes teljesítmények kerüljenek fel a jelöltek listájára.

Az elmúlt évek kihívások tömkelegét állította a világ elé. A koronavírus-járvány, az ellátási láncok megbicsaklása, a klímaváltozás és a szomszédban zajló háború is folyamatosan érezteti hatását a hétköznapokon. Az idei listán szép számmal akadnak olyan innovatív megoldások, melyek valamilyen módon az így jelentkező nehézségekre próbálnak megoldást kínálni.

Önfertőtlenítő burkolat

„Itthon már olyan padló- és falburkolat is készül, amely a kórokozókat vegyszer nélkül öli meg. A találmány védelmi vonala kettős: egyrészt a baktériumokkal a rajta lévő ezüst ion végez, másrészt van egy fényre aktiváló védőréteg is, amely a mikroorganizmusokat, így a vírusokat is alkotóeleimeire bontja.

Korábban írtuk

Ez az innováció Közép-Európa vezető speciális padlógyártója a győri Graboplast Zrt. szabadalma és a találmányt egyebek mellett mobil kórházakban is használják.” – méltatja jelöltjét Borbás Marcsi.

Nedobdki alapítvány

Az alapítvány olyan televíziókat gyűjt, melyeket gazdáik már vagy meguntak, vagy működésképtelenségük miatt kidobásra ítéltek. Az alapítvány begyűjti ezeket a készülékeket, szükség esetén megjavítja őket, majd ajándékként elviszi az egészségügyi intézményeknek. „A Ne dobd ki! Alapítvány működése nemcsak elismerésre méltó, de igazán példaértékű is. A tévészerelő Ellenbacher Attila 2012-ben kezdte a kórházak segítését, tavaly 372 darab, 2012- es indulása óta pedig már összesen 3643 (!) tévét javított meg és szerelt fel csapatával közösen szerte az országban egészségügyi intézetekben.

A készülékeket kivétel nélkül adományként gyűjtik össze. 2022. novemberében az “alaptevékenységük” mellett a menekültekre is figyelmet fordítva műholdas antennákat szereltek fel több helyen, így ukrán nyelvű adások is foghatók az általuk telepített rendszereken, készülékeken. ” – érvel Lobenwein Norbert az alapítvány jelölése mellett.

PurEco / Ghána projekt

„A magyar-ghánai vízipari partnerség eredményeképpen egyedülálló kezdeményezésként, nagyívű környezeti nevelési programot valósítanak meg Ghánában, melyben a 10-14 éves gyerekeket célozva, a játékos tanulást szem előtt tartva egy társasjátékot is kifejleszttettek.

A Pipe-it-up, Ghana című játék során vízvezetéket kell építeni Ghánában, a játékosok sok kérdéskártyán keresztül a vízzel kapcsolatos fontos információkhoz, tudásanyaghoz jutnak, így szinte észrevétlenül formálódik a víztudatosságuk, szemléletük.” – méltatja a kezdeményezést Rókusfalvy Pál és Lili.

Continest Zrt.

A Continest Technologies Zrt. egy 2019-ben alakult ideiglenes infrastruktúra megoldásokat kínáló magyar vállalat, amely 2021-ben nyitotta székesfehérvári modern gyáregységét, ahol 2022-ben 700 konténer, 2023-ban 2000 unikális összecsukható konténer készül el. A cég árbevétele is jelentős emelkedést mutat: 2021-ben 1,8 Mrd Ft, 2022-ben 4 Mrd Ft, 2023-ra pedig 9 Mrd árbevétel várható. A Continest-konténerek több szegmensben is felhasználhatók, így például a védelmi- és hadiiparban, az egészségügyben, a rendezvényiparban, a lakhatásban, az oktatásban, az építkezéseken és az irodapiacon is.- írja méltatásában a Highlights of Hungary szervezőcsapata.

A teljes lista ide kattintva érhető el: https://highlightsofhungary.hu/jeloltek-2022

A közönség számára márciustól lesz elérhető a szavazás, március végén pedig eldől, hogy
ki kapja az idei Highlights of Hungary elismerést!
Tavaly rekordmennyiségű, 98 ezer közönségszavazat érkezett a jelöltekre, melynek eredményeképpen az éjjel-nappal ugrásra kész Vérlovagok vihették haza a Highlights of Hungary közönségdíját, és az ezzel járó kétmillió forintot. Emellett a nagykövetek egymás között is szavaznak a listáról, a mindenki által legszerethetőbbnek és leginspirálóbbnak megszavazott kezdeményezés szintén kétmillió forintot kap, tavaly a nagyköveti díjat a Tulipán Gyermekotthon kapta.

Az idei nagykövetek:

Borbás Marcsi
Producer, főszerkesztő, műsorszerkesztő
Mádai Vivien
ELLE főszerkesztője
Rókusfalvy Lili
Televíziós szerkesztő-műsorvezető, kétgyermekes édesanya
Rókusfalvy Pál