Fotó: Facebook.com (képernyőfotó)
Hirdetés

A Mandiner cikke szerint már a 2018-as országgyűlési választás előtti kampány hajrájában komoly belső válság tünetei jelentek meg a Momentumban – ez derül ki abból a jegyzőkönyvből, amely a párt 2017. december 19-én tartott elnökségi ülésén készült, és amelyet egy csalódott párttag juttatott el szerkesztőséghez. A párt elnökségéből akkor Fekete-Győr András elnök mellett Soproni Tamás, Dukán András Ferenc és az utóbbi hetekben súlyos botrányba keveredő Cseh Katalin voltak jelen. (A Cseh család ügyeiről ITT olvashatnak.)

Az ülés első napirendi pontjának egyik része a „Kampányvezető beszámolója” volt. A Momentum kampányát ekkor még Zaránd Péter irányította, és a Mandiner szerint éppen az ő személye adta a konfliktus egyik alapját. A párt kommunikációs csapatának tagja, Papp Gergő, és néhány szövetségese, köztük Tölcsér Borbála – aki most a Momentum I. kerületi önkormányzati képviselője – írt egy belső levelet, amelyben a kampányvezető leváltását sürgették. 

Ez a levél azonban kiszivárgott a választmányi listára, és botrány lett belőle a párton belül.

A lap emlékeztet: a frissen párttá alakult Momentum nyáron rendezte meg a Nyitás Fesztivál nevet viselő táborát, ami, mint utóbb kiderült, anyagilag óriási bukás volt számukra. Az ülésen ezzel kapcsolatban Cseh Katalin így fogalmazott:

„A szervezet problémáinak jelenleg a relatíve nagy részét a Nyitás Fesztivál okozza. A Nyitás Fesztivál az egy olyan dolog, mintha egy 0 százalékos önrésszel vennék egy 300 milliós házat, majd egyszer lesz egy jó állásom, mert én úgy is olyan tehetséges vagyok, hogy engem biztosan felvesznek majd a bankhoz.”

Korábban írtuk

Zaránd Péter szavaiból pedig az derült ki, hogy a pártnak nemhogy nem volt pénze, 

de 15 millió forintos mínuszban voltak.

„Mindezt egy országos választási kampány utolsó szakasza előtt. Érthető tehát, hogy a kampány vezetője mindezt sérelmezte, és egyenesen úgy fogalmazott: »A szervezet meghal ebben a pénzhiányban.« A kampányvezető felidézte, azért is rengeteget kellett tárgyalniuk, hogy »ennek a szervezetnek legalább október 23-án legyen egy kibaszott színpadja«, amire a vezetőség felállhat” – írja a Mandiner.

„Zaránd azt is sérelmezte, hogy bár egy belső vizsgálat megállapította, kik a felelősök a párt anyagi helyzetének ilyetén alakulásáért, mindennek semmilyen következménye nem lett.”

A Mandiner szerint Zaránd Péter arról beszélt, hogy ilyen működés mellett nem is lesznek olyanok akik pénzzel támogatnák a pártot. 

„És az a helyzet, hogy nyilvánvaló, hogy a támogatók, vagy a potenciális támogatók – mert biztos kurva sok lenne Magyarországon –, azt mondják, hogy 

»Elbuliztátok, srácok. Mi a faszért adnánk pénzt?«.

És semmilyen felelősségre vonás, nyilván. Ha legalább azt tudnánk mondani, hogy megtaláltuk a felelősöket, és bassza meg, léptünk. Nincsen szakmai felelősségre vonás ebben a szervezetben. Semmilyen. Sem politikai, sem szakmai felelősségre vonás nincs.”

A Mandiner úgy értesült, a Nyitás Fesztivál nagyjából 23 millió forintos költségével valóban csaknem csődbe vitte a szervezetet, a rendezvényre ráadásul  a rosszul megválasztott, nehezen elérhető helyszín, illetve a szervezés egyéb hiányosságai miatt nagyon kevesen voltak kíváncsiak.

A lap azt írja: Momentumban lefolyt vizsgálat eredményeként végül a kommunikációs csapat vezetőjét, Papp Gergőt jelölték meg felelősként, de őt semmilyen szankció nem érte.

„Zaránd és Papp Gergő között akkor már egy ideje komoly ellentét volt. Történt ugyanis, hogy az elnökség megkérte a kampányvezetőt, váltsa le a kommunikációs csapat általa inkompetensnek tartott tagjait. Zaránd pedig ezt meg is tette, többek közt Gyuris Dórát, Papp Gergőt és Pencz Andrást is elküldte a csapatból. Nem mellékes körülmény, hogy Gyuris Dóra ekkor Papp Gergő barátnője volt, így duplán megharagudott Zaránd Péterre” – írja a Mandiner. „Válaszul Papp, Pencz, Gyuris, Tölcsér és még páran kampányolni kezdtek a párton belül, és írtak egy újabb petíciószerű levelet, amelyben Zaránd leváltását követelték. Mindezt a kampányvezető által a jelöltállítással kapcsolatban elkövetett hibákkal indokolták, amelyeket Zaránd egyébként az ülésen be is ismert. Az elnökség azonban ekkor még egyöntetűen azon a véleményen volt, hogy a kampányvezető hibázott ugyan, de nem egyedül, és nem akkorát, hogy ez okot adna a lecserélésére. A petíciót azonban a pártból sokan aláírták, így valóban nagy nyomás nehezedett az elnökségre, amely ekkor még amellett volt, hogy kifejezik a szakmai kritikájukat Zaránd Péterrel szemben, de megtartják.”

A Mandiner úgy tudja, Papp és társai a petíciót már a pártelnökkel egyeztetve írták meg, hogy ezzel „alulról helyezzenek nyomást az elnökségre”. Erről Zaránd is értesült, és ülésen fel is vetette Fekete-Győrnek, de ő a jegyzőkönyv szerint határozottan tagadott.

„Hozzám az jutott vissza, hogy azt a 80-90-1500 nem tudom aláírós lófaszt, ami itt terjeng, azt, azt te vezetted, Andris, és hogy ezt te kérted. És te mondtad, azt, hogy ha elegen lesznek az aláírók, akkor… akkor majd az elnökség meghajol” – mondta a jegyzőkönyv szerint Zaránd Péter, mire a pártelnök úgy reagált: 

„Nem én voltam.”

„Fekete-Győr aztán elmondta, félt attól, hogy amennyiben nem váltják le a kampányvezetőt, az elégedetlenség hatására sokan kilépnek a pártból, ezért valóban támogatta a kezdeményezést, de az nem tőle származott” – olvasható a Mandiner írásában. „A Momentum elnöksége a levél nyilvánosságra kerülését követően egyeztetett a kérdésről, és 4:1 arányban Zaránd Péter maradása mellett döntöttek. Soproni Tamás, Dukán András Ferenc, Orosz Anna és Cseh Katalin is az elnökkel szemben foglalt állást. 

Fotó: Facebook, képernyőkép

Erre Fekete-Győr András közölte, ebben az esetben ő lemond a pártelnöki posztról.

Ez sokkolta a többieket, akik ezt követően a pártelnök nélkül leültek megbeszélni a dolgot. Cseh Katalin és Orosz Anna különösen érzékenyen reagált, utóbbi el is sírta magát.”

Soproni Tamás azonban a Mandiner szerint másként élte meg a dolgot.

„Mindenki sokkot kapott, hogy ez egy olyan szervezeti kulturális lépés, ami számunkra egy új … egy új lépcsőfok, egy új mélypont a Momentumban. […] 

Az, ami ekkor történt, hogy te megzsaroltál, az egy gyógyíthatatlan folt”

– idézi a lap a jelenlegi terézvárosi polgármestert.

Fotó: YouTube (képernyőfotó)

Zaránd végül önként távozott, de előtte még elmondta a véleményét mindarról, ami a pártban zajlik.

„És szeretnék egy kicsit arról beszélni, hogy ki vezeti ezt a pártot. És itt most kérlek, félre ne értsétek. Ezt a pártot ma, úgy tűnik, hogy Gyuris Dóra, Tölcsér Borbála és Papp Gergő vezetik, hárman. Meg Kiss László. Négyen. Ők vezetik ezt a pártot. Ők vezetik ezt a pártot, mert ha ezek az emberek megzsarolnak titeket, akkor idővel beadjátok a derekatokat. Ez történik, ez történt. […] Csakis annak a beismerése történik, hogy ezt a pártot nem ti vezetitek. És ezt beismeritek, hogy ezt a pártot az vezeti, aki képes megmozgatni a vidéket, aki képes jelölteket átbaszni, aki képes szervezeti embereket átbaszni, aki képes embereket lejáratni mindenféle alap nélkül. És ti nem álltok ki emberek mellett. Mert az, hogy »csillapítsuk a kedélyeket«, bocs, srácok, ez egy semmi. Ez egy nulla.

Morálisan olyan szinten nulla teljesítményt nyújtott a párt az elmúlt tíz napban, hogy innen nincs visszaút szerintem.

És teljesen független a helyzet valójában attól, hogy én lemondok-e vagy sem. És néhány nappal ezelőtt írtam egy – azért, mert az elnökség kérése volt, informálisan, hogy tartsak ki – írtam egy motiváló üzenetet a stáb tagjainak, mert nekik is valamiből ki kell tartani, tudjátok… […] Azt írtam nekik, hogy »a párt  legnagyobb erőpróbája ez most, egy krízis folyamán. Ez egy olyan próba, amin a pártok többsége elhasal. Arról szól, hogy a szervezet tagsága képes-e túllépni az egókon, önálló életstratégiákon, és képessé válik felelősséget vállalni egymásért. Ha ez sikerül, akkor megerősödünk, és nagyot lépünk előre a politikai közösséggé válás útján. Ha nem sikerül, mert túlléptünk az elveinken, vagy mert az egók és a belső politizálás megöli a bizalmat, akkor vagy  így, vagy úgy, de

a Momentum csak keserű emlék lesz, és egy eltékozolt lehetőség Magyarországnak. Drága tanulópénz.« 

Öhöm… nagyon sajnálom. Ne legyen igazam, de az az érzésem, hogy ez… hogy ez nagyon is be fog igazolódni. Semmilyen integráló hatás nincs az emberek között. Hogyha engem fekete bárányként be akartok áldozni, márpedig most ez fog történni, és senki nem fog megvédeni, pedig ez fog történni, és emberek szabadon csámcsoghatnak ezen az egészen, ami elképesztően undorító, akkor ez a szervezet semmivel sem jobb, mint azok a pártok, akiket valójában le akarunk győzni. Semmivel sem jobb. […]

Ez nonszensz, srácok. Ez politikai játszmázás, ez minden elvnek a feladása. Semmi értelme csinálni ezt a pártot, semmi. Az a cél, hogy jussunk be a parlamentbe? És miért? Évi 250 misiért? Ez a célunk? Hogy ebből lehet egy jó szervezetet építeni? Ennek nincs értelme”

fogalmazott Zaránd.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Mandiner szerint a pártban jelenleg is hasonló konfliktusok vannak, és azt ígérik, folytatják a sorozatot…

A teljes cikk további részletekkel itt olvasható.